Ενδείξεις ανάκαμψης στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων

Ενδείξεις ανάκαμψης στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φως στην άκρη του τούνελ» αρχίζουν να βλέπουν όλο και περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου των ακινήτων, αναφορικά με την πορεία των τιμών και των ενοικίων στα επαγγελματικά ακίνητα (κτίρια γραφείων, εμπορικά κέντρα και καταστήματα), καθώς πληθαίνουν οι φωνές όσων εκτιμούν ότι το τρέχον έτος, ιδίως το δεύτερο εξάμηνο, θα σηματοδοτήσει το τέλος της πτωτικής πορείας της αγοράς. Ηδη, από το δεύτερο περσινό εξάμηνο, όταν άρχισαν να αυξάνονται οι επενδυτικές κινήσεις στην αγορά, έχει αρχίσει να διαφαίνεται η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά. Αλλωστε, όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες, το 2013, το ύψος των συναλλαγών επαγγελματικών ακινήτων ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ. Κατά το τρέχον έτος, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερο όγκο αγοραπωλησιών.

Σε σχετική της έρευνα, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων NAI Global, αναφέρει ότι το 2014 θα είναι το έτος της σταθεροποίησης των αξιών και των ενοικίων των ακινήτων. Ταυτόχρονα, εκτιμά ότι η ανάκαμψη της αγοράς βρίσκεται προ των πυλών, αμέσως μόλις σταθεροποιηθεί η νέα τάξη πραγμάτων, από πλευράς αξιών. Ως εκ τούτου, η εταιρεία κάνει λόγο για επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται με βάση τις υφιστάμενες χαμηλές τιμές, με τους αγοραστές να μπορούν να επωφεληθούν από την άνοδο των τιμών στο άμεσο μέλλον. Την άποψη αυτή μοιράζονται και οι επικεφαλής των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), οι οποίες ήδη δρομολογούν κινήσεις ενίσχυσης των χαρτοφυλακίων τους, καθώς εκτιμούν ότι οι συνθήκες είναι οι πλέον κατάλληλες για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων. Στην ετήσια έκθεσή της, η Eurobank Properties αναφέρει ότι «η προοπτική ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων επηρεάζεται σημαντικά από την υποχώρηση της αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία και την ενίσχυση των προοπτικών βελτίωσής της. Στο πλαίσιο αυτό, οι προσδοκίες της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων το 2014 καταγράφονται βελτιωμένες σε σχέση τόσο με το 2013, όσο και με τα προγενέστερα έτη, καθώς εκτιμάται ότι ενδεχομένως θα υπάρξει σχετική σταθεροποίηση των εμπορικών αξιών και αύξηση του όγκου των συναλλαγών».

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η σταθεροποίηση αυτή αφορά πρωτίστως τα ποιοτικότερα και πιο σύγχρονα ακίνητα, καθώς οι πιέσεις αναμένεται να συνεχιστούν στα δευτερεύοντα ακίνητα, δηλαδή όσα είναι παλιότερης κατασκευής και χαμηλότερης ποιοτικής στάθμης, που βρίσκονται παραπλεύρως των μεγάλων οδικών αξόνων.

Ενοίκια καταστημάτων

Σύμφωνα με την ανάλυση της NAI Hellas, η αγορά των εμπορικών καταστημάτων, ιδίως εκείνων που βρίσκονται στους εμπορικότερους δρόμους του λεκανοπεδίου, ήδη έχει αρχίσει, από το τέλος του 2013, να καταγράφει τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης. Δεδομένου ότι τα ενοίκια των εμπορικών καταστημάτων έχουν πλέον σημειώσει πτώση της τάξεως του 55% κατά μέσο όρο από το απόγειό τους την περίοδο 2007-2008, μέχρι σήμερα, η εξέλιξη αυτή φαντάζει ως φυσιολογική, δεδομένης της διόρθωσης που έχει συντελεστεί. Οπως προκύπτει, η ζήτηση για ενοικίαση εμπορικών καταστημάτων πρώτης κατηγορίας, π.χ. στην οδό Ερμού, έχει αρχίσει να γίνεται όλο και έντονη, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση των ενοικίων. Σήμερα, το εύρος των ενοικίων στην Ερμού κυμαίνεται μεταξύ 90 – 140 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως. Ετσι, το ποσοστό των κενών καταστημάτων έχει αρχίσει να περιορίζεται, σε ένα ακόμα δείγμα, ότι το τέλος της κρίσης βρίσκεται πιο κοντά και η αγορά οδεύει προς την εύρεση του νέου σημείου ισορροπίας της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή