Σύντομα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φθηνότερα υλικά, λιγότερα κτίρια

Σημαντική πτώση της τάξεως του 2,9% σημείωσε κατά τον φετινό Μάρτιο ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ενδεικτικό της επιτάχυνσης του ρυθμού της πτώσης των τιμών των υλικών κατασκευής είναι το γεγονός ότι η αντίστοιχη μείωση κατά τη σύγκριση των δεικτών του 2013 προς το 2012 δεν είχε ξεπεράσει το 1%, αναφέρουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Σε μηνιαία βάση, η πτώση του δείκτη τιμών διαμορφώθηκε σε 0,2%, έναντι μείωσης 0,1% κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2013. Σε επίπεδο 12μήνου, ο μέσος δείκτης της περιόδου Απριλίου 2013 – Μαρτίου 2014, σε σχέση με τον ίδιο δείκτη του διαστήματος Απριλίου 2012 – Μαρτίου 2013, σημείωσε πτώση της τάξεως του 2%, έναντι αύξησης 0,3% που είχε σημειωθεί κατά τη σύγκριση των προηγούμενων 12μήνων.

Οσον αφορά τον Γενικό Δείκτη Τιμών Κόστους Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών, κατά το πρώτο τρίμηνο υποχώρησε κατά 3,1% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης 0,7% κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο (σε σύγκριση με το 2012). Σε επίπεδο τριμήνου, δηλαδή συγκριτικά με το τέταρτο τρίμηνο του 2013, η πτώση ήταν της τάξεως του 1,4%, ενώ ο μέσος δείκτης του 12μήνου Απριλίου 2013 – Μαρτίου 2014 υποχώρησε κατά 2%.

Στο ΣτΕ η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου

Στο ΣτΕ θα κριθεί εντέλει το φιλόδοξο έργο της ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας, με την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και την έλευση του τραμ στην πλατεία Αιγύπτου (συμβολή Πατησίων και Αλεξάνδρας). Οπως προκύπτει, ομάδα 54 κατοίκων του ιστορικού κέντρου της πόλης, υπό τον τέως πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), Γιάννη Αλαβάνο, προσέφυγε στο ΣτΕ ενάντια στη σχετική πολεοδομική παρέμβαση, ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους και τις συναφείς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Η προσφυγή θα εκδικαστεί στις 19 Σεπτεμβρίου από την Ολομέλεια του ΣτΕ, λόγω της σπουδαιότητάς της, τη στιγμή που οι αιτούντες (εκ των οποίων πολλοί είναι αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί και αρχαιολόγοι) επισημαίνουν αρκετά λάθη και παραλείψεις σε ένα έργο με σημαντικότατες επιπτώσεις, τόσο πολεοδομικές όσο και περιβαλλοντικές. Αυτός είναι και ο λόγος που τους οδήγησε στην κατάθεση της σχετικής προσφυγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή