Το μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας

Το μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεσπόζουσα θέση αναμένεται να έχει το μητροπολιτικό πάρκο που θα δημιουργηθεί στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, καθώς προβλέπεται να αναπτυχθεί στο κέντρο του οικοπέδου των 6.200 στρεμμάτων, περιλαμβάνοντας πληθώρα χαρακτηριστικών. Οπως προέκυψε κατά τη διάρκεια σχετικής ενημερωτικής εκδήλωσης εντός της εβδομάδας, το επενδυτικό σχήμα που έχει αναλάβει την υλοποίηση της επένδυσης των 8 δισ. ευρώ (Lamda Development, Fosun Group και Al Maabar), αναμένεται να δημιουργήσει ένα πάρκο 2.000 στρεμμάτων, ενώ θα προκύψουν και επιπλέον 800 στρέμματα κοινόχρηστων χώρων πρασίνου. Συνολικά θα γίνουν 1 εκατ. δενδροφυτεύσεις, ενώ προβλέπονται πάνω από 100 χλμ. πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου της έκτασης (με τη δημιουργία νέας συνεχόμενης παραλίας μήκους 1 χλμ. ελεύθερης για το κοινό), αναμένεται να αποτελέσουν μέρος της πρώτης φάσης της επένδυσης, η οποία θα απαιτήσει περί τα 3 δισ. ευρώ και τρία έως πέντε χρόνια για την ολοκλήρωσή της. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, πέραν των παραπάνω προβλέπονται επίσης παιδικές χαρές, Διεθνές Κέντρο Υγείας και Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο, όπως επίσης και πλήθος αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και συναυλιακοί χώροι. Ταυτόχρονα, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development ανακοίνωσε ότι υπάρχει συμφωνία με το Δημόσιο για τη διατήρηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στο ακίνητο, ενώ εξέφρασε και τη δέσμευση των επενδυτών για την παραμονή και την ενίσχυση όλων των ΜΚΟ που σήμερα λειτουργούν στο Ελληνικό. Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπλαση της έκτασης, στόχος είναι η δημιουργία ενός προορισμού παγκόσμιας εμβέλειας, που θα διαθέτει 4-5 κτίρια τοπόσημα, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Αττικής, πέντε συγκροτήματα κατοικιών (δύο πύργους κατοικιών, μονοκατοικίες και μεζονέτες, μεταξύ άλλων), πέντε ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 2.500 κλινών, ένα θεματικό πάρκο με έμφαση στο νερό, γήπεδο γκολφ, μαρίνα, κτίρια πολιτιστικού ενδιαφέροντος, συνεδριακό κέντρο, όπως επίσης και ένα πρότυπο Επιχειρηματικό Πάρκο. Ο συντελεστής δόμησης διαμορφώνεται σε 0,4 επί του συνόλου της έκτασης, ενώ η δομήσιμη και αξιοποιήσιμη επιφάνεια υπολογίζεται σε 2.600 στρέμματα.

Η αξιοποίηση του Ελληνικού θα δημιουργήσει περίπου 50.000 νέες θέσεις εργασίας ώς το 2025, από τις οποίες οι 20.000 κατά τη διάρκεια της κατασκευής και οι 30.000 κατά τη λειτουργία του. Το έργο υπολογίζεται να συμβάλει 2% στο ΑΕΠ της χώρας ετησίως έως το 2025, ενώ οι συνολικοί φόροι και ασφαλιστικές εισφορές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή