Αραβικές επενδύσεις 133 δισ. στα ακίνητα

Αραβικές επενδύσεις 133 δισ. στα ακίνητα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις που ενδεχομένως να αγγίξουν ακόμα και τα 133 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της προσεχούς δεκαετίας αναμένεται να πραγματοποιήσουν στην παγκόσμια αγορά ακινήτων τα επενδυτικά κεφάλαια της Μέσης Ανατολής. Στην πρόβλεψη αυτή προχώρησε η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων CBRE, η οποία ανέφερε ότι τα κεφάλαια της Μέσης Ανατολής, ιδίως όσα είναι κρατικά ελεγχόμενα, αναμένεται να ενισχύσουν κατακόρυφα τη δραστηριότητά τους στην αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με την CBRE, κατά το 2013, τα αραβικά κεφάλαια επένδυσαν συνολικά 9,5 δισ. ευρώ στην παγκόσμια αγορά ακινήτων, έναντι 5 δισ. ευρώ το 2012.

Περισσότερο ωφελημένη αναμένεται να είναι η ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, όπου ήδη τοποθετείται το 80% των αραβικών κεφαλαίων. Στην εν λόγω αγορά προβλέπεται να πενταπλασιαστούν τα κεφάλαια από τις αραβικές χώρες κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών. Στον αντίποδα, οι αγορές της Ασίας και της Αμερικής θα λάβουν το υπόλοιπο 20% των αραβικών επενδύσεων (10% σε κάθε γεωγραφική ζώνη), σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις της CBRE.

Ενας από τους βασικούς λόγους της προτίμησης των αραβικών κεφαλαίων προς την αγορά ακινήτων της Ευρώπης, είναι η ύπαρξη ποιοτικών ακινήτων εισοδήματος, σε αντίθεση με το τι συμβαίνει στις χώρες προέλευσης των εν λόγω κεφαλαίων. Το Λονδίνο και οι υπόλοιπες πόλεις της Μεγ. Βρετανίας αναμένεται να προσελκύσουν περίπου 62 δισ. ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια από αραβικά funds, ενώ επιπλέον 44 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς την ηπειρωτική Ευρώπη και πόλεις όπως το Παρίσι, η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη και το Αμστερνταμ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 44% των επενδύσεων από Αραβες επενδυτές κατευθύνθηκε στην αγορά ακινήτων του Λονδίνου, ενώ επιπλέον 15% κατευθύνθηκε προς την αντίστοιχη αγορά του Παρισιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή