Ανακάμπτουν οι τιμές πολυτελών κατοικιών σε Μαδρίτη και Δουβλίνο

Ανακάμπτουν οι τιμές πολυτελών κατοικιών σε Μαδρίτη και Δουβλίνο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μαδρίτη στην Ισπανία και το Δουβλίνο στην Ιρλανδία καταγράφουν δυναμική επιστροφή στην ευρωπαϊκή αγορά πολυτελών κατοικιών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας της Knight Frank. Σε αυτήν επισημαίνεται ότι οι τιμές πώλησης πολυτελών κατοικιών στις δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βρίσκονται σε ανοδική τροχιά.

Ειδικότερα, με το πέρας του φετινού πρώτου τριμήνου, οι τιμές στη Μαδρίτη είχαν ενισχυθεί κατά 5% σε ετήσια βάση, ενώ η αντίστοιχη αύξηση στο Δουβλίνο άγγιξε το 24,5%.

Ασφαλώς, οι αυξήσεις δεν έχουν καταστήσει τις εν λόγω πόλεις απρόσιτες, καθώς έχουν μεσολαβήσει σημαντικές μειώσεις τιμών. Συγκεκριμένα, από την αρχή της κρίσης, οι τιμές στη Μαδρίτη έχουν υποχωρήσει συνολικά 55%, ενώ οι αντίστοιχες του Δουβλίνου μειώθηκαν κατά 45%. Πλέον, η τάση αυτή έχει αντιστραφεί, καθώς η ζήτηση για πολυτελείς κατασκευές έχει αυξηθεί σημαντικά.

Εκτός από τις εν λόγω πόλεις, σημαντική ζήτηση καταγράφεται και για την αγορά κατοικίας του Παρισιού, η οποία μάλιστα προσφέρει σαφώς ελκυστικότερες τιμές από άλλες πόλεις αντίστοιχου βεληνεκούς. Σύμφωνα με την Knight Frank, οι τιμές των πολυτελών διαμερισμάτων του Παρισιού κυμαίνονται μεταξύ 12.000 ευρώ/τ.μ. και 15.000 ευρώ/τ.μ., τη στιγμή που ανάλογες κατοικίες στο Λονδίνο ή το Μονακό κοστίζουν 30.000 ευρώ/τ.μ. και 55.000 ευρώ/τ.μ., αντίστοιχα. Με βάση την ανάλυση της εταιρείας, προκύπτει ότι η αγορά πολυτελών κατοικιών ανά την Ευρώπη διανύει την καλύτερη περίοδο των τελευταίων ετών, καθώς κατά τη διάρκεια της τελευταίας εξαετίας, οι αγοραπωλησίες ήταν λιγοστές. Ως εκ τούτου, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές έχουν στη διάθεσή τους αρκετές επιλογές, οι οποίες βέβαια σταδιακά περιορίζονται, καθώς σε πολλές πόλεις δεν σχεδιάζονται σημαντικές νέες επενδύσεις ανάπτυξης πολυτελών κατοικιών, εξαιρουμένου του Λονδίνου. Ως εκ τούτου, εφόσον διατηρηθεί η σημερινή θετική πορεία της ζήτησης, είναι πολύ πιθανό σε 2-3 χρόνια να καταγραφούν σημαντικές ανατιμήσεις λόγω της σταδιακής απορρόφησης του υφιστάμενου αποθέματος προσφερόμενων προς πώληση κατοικιών.

Κατά την Knight Frank, το 2014 αναμένεται να προστεθούν κι άλλες πόλεις στον κατάλογο εκείνων που καταγράφουν ανάκαμψη της αγοράς πολυτελών κατοικιών. Ετσι, εκτός από το Δουβλίνο και τη Μαδρίτη, η σχετική λίστα θα εμπλουτιστεί από τη Ρώμη, τη Βαρκελώνη αλλά και το Παρίσι, όπου προβλέπεται άνοδος των τιμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή