Αυστηρότερα κριτήρια για χορηγήσεις στεγαστικών δανείων στην Ελβετία

Αυστηρότερα κριτήρια για χορηγήσεις στεγαστικών δανείων στην Ελβετία

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα μέτρα στην αγορά της στεγαστικής πίστης υιοθέτησαν οι ελβετικές τράπεζες πριν από λίγες μέρες, με στόχο τη σταθεροποίηση των τιμών στην αγορά κατοικίας και την αποφυγή δημιουργίας φαινομένου «φούσκας», όπως έχει προειδοποιήσει τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και η ίδια η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας. Προκειμένου λοιπόν να περιοριστούν οι κίνδυνοι, η ένωση τραπεζών της Ελβετίας θα υιοθετήσει συντηρητικότερα μέτρα εκτίμησης των αξιών των ακινήτων που αποτελούν αντικείμενο χρηματοδότησης, ώστε να μην υπερτιμώνται οι τιμές και να εκτίθεται το τραπεζικό σύστημα σε μεγαλύτερο κίνδυνο, σε περίπτωση μιας απότομης και έντονης διόρθωσης των τιμών.

Επιπλέον, μειώθηκε σε 15 χρόνια (έναντι 20 ετών που ίσχυε μέχρι πρότινος) το χρονικό περιθώριο που θα έχουν εφεξής οι δανειολήπτες προκειμένου να αποπληρώνουν το 1/3 της αξίας του στεγαστικού τους δανείου. Πρόκειται για προληπτικά μέτρα από την πλευρά των τραπεζών, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν ακόμα μεγαλύτερους περιορισμούς, καθώς η κυβέρνηση της χώρας προετοίμαζε σειρά παρεμβάσεων στην αγορά στεγαστικής πίστης προκειμένου να αποφύγει τη δημιουργία φαινομένου «φούσκας» στην κτηματαγορά. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η κυβέρνηση έχει υποχρεώσει τις τράπεζες να αυξήσουν τα αποθεματικά που τηρούν για την κάλυψη επισφαλών στεγαστικών δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή