«Καμπανάκι» από ΔΝΤ στη Σουηδία

«Καμπανάκι» από ΔΝΤ στη Σουηδία

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχισαν και τον Μάιο την ανοδική τους πορεία οι τιμές των ακινήτων στη Σουηδία, καθώς -όπως ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της χώρας- οι αξίες των διαμερισμάτων ενισχύθηκαν με ρυθμό της τάξεως του 9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Η άνοδος σε μηνιαία βάση διαμορφώθηκε σε 1%. Αντίστοιχα, οι τιμές των μονοκατοικιών κατέγραψαν ετήσια άνοδο κατά 7%, ενώ σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα η αύξηση άγγιξε το 2%. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές για την απόκτηση διαμερίσματος στη Στοκχόλμη έχουν πλέον προσεγγίσει το ύψος των 7.780 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Σουηδίας, οι τιμές προκύπτουν με βάση τα στοιχεία από το 80% των αγοραπωλησιών που πραγματοποιούνται μέσω μεσιτικών γραφείων. Πάντως, είναι δεδομένο πλέον ότι η αγορά κατοικίας της σκανδιναβικής χώρας εισέρχεται σε ιδιαίτερο “θερμό” κλίμα, με το ΔΝΤ να σπεύδει να προειδοποιήσει πριν από λίγες μέρες ότι η Σουηδία οφείλει να περιορίσει το ράλι των τιμών των κατοικιών και να μειώσει το επίπεδο χρέους των νοικοκυριών. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η εικόνα που έχει διαμορφωθεί καθιστά το τραπεζικό σύστημα της χώρας ευάλωτο σε μια πιθανή απότομη διόρθωση των τιμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή