Προβληματισμός στη Γερμανία από τη συνεχιζόμενη αύξηση τιμών

Προβληματισμός στη Γερμανία από τη συνεχιζόμενη αύξηση τιμών

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκδηλη είναι πλέον η ανησυχία μεταξύ των νοικοκυριών στη Γερμανία, αλλά και των πολιτικών της χώρας, αναφορικά με τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών των κατοικιών. Σύμφωνα με σχετικές αναφορές, σε πολλές πόλεις της χώρας οι τιμές κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του 10% κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών. Αντίστοιχα, όπως προκύπτει από προβλέψεις σειράς αναλυτών, η ανοδική αυτή τάση αναμένεται να διατηρηθεί τόσο φέτος όσο και τον επόμενο χρόνο. Συγκεκριμένα, η αύξηση των τιμών των κατοικιών κατά το 2014 αναμένεται να διαμορφωθεί σε 4,5%, ενώ για το 2015 η αύξηση οριοθετείται πέριξ του 4%.

Στις περισσότερες περιπτώσεις κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητα ανησυχητικό. Ωστόσο, σε μια χώρα όπως η Γερμανία, όπου ακόμα και εύποροι πολίτες προτιμούν την ενοικίαση αντί για την αγορά κατοικίας, μια τέτοια εξέλιξη είναι λίαν ανησυχητική εξαιτίας του γεγονότος ότι μαζί με τις αξίες των κατοικιών αυξάνονται συνεχώς και τα ενοίκια.

Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών, σε πολλές συνοικίες του κεντρικού Βερολίνου τα ενοίκια ωθούνται προς τα πάνω χωρίς λόγο. Συγκεκριμένα, ορισμένοι ιδιοκτήτες προχωρούν σε αυξήσεις ενοικίων της τάξεως του 30%-35% (π.χ. από 800 ευρώ σε 1.200 ευρώ μηνιαίως), απλώς και μόνο επειδή η αξία της περιοχής αυξήθηκε. Το ζήτημα είναι σημαντικό, δεδομένου ότι στο Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη, μόλις το 16% και το 21% των κατοίκων μένει σε ιδιόκτητο σπίτι. Σε σχετική έρευνα του ινστιτούτου Allensbach και της Prognos για λογαριασμό της τραπεζικής ένωσης Sparda, τα 2/3 των ενοικιαστών σε όλη τη Γερμανία δεν διαθέτει ιδιόκτητο σπίτι, ακόμα κι αν έχει τη σχετική οικονομική δυνατότητα. Στον αντίποδα, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ιδιοκατοίκησης αγγίζει το 71%, ενώ στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό είναι της τάξεως του 65%.

Επομένως, μια απότομη άνοδος των ενοικίων αποτελεί σημαντική πηγή προβληματισμού για την πλειονότητα των νοικοκυριών. Πρόσφατα, την ανησυχία του για την πορεία της αγοράς κατοικίας εκδήλωσε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που έκανε λόγο για «επικίνδυνες εξελίξεις» στην αγορά κατοικίας της χώρας, καθώς το επίπεδο ρευστότητας είναι πολύ υψηλό και, στον αντίποδα, το ύψος των επιτοκίων στην Ευρωζώνη είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Ηδη από το 2013 η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, η Bundesbank, έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο δημιουργίας φαινομένου «φούσκας» στην κτηματαγορά της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή