Σε τροχιά σταθεροποίησης πλέον η ισπανική αγορά

Σε τροχιά σταθεροποίησης πλέον η ισπανική αγορά

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζει να περιορίζεται ο ρυθμός μείωσης των τιμών των κατοικιών στην Ισπανία, με τους περισσότερους αναλυτές να εκτιμούν ότι η σταθεροποίηση της αγοράς βρίσκεται προ των πυλών. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της εταιρείας εκτιμήσεων Tinsa, οι τιμές μειώθηκαν κατά 4% τον Μάιο συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όταν η κάμψη είχε διαμορφωθεί σε 10,4%. Η φετινή μείωση ήταν η μικρότερη από το 2008.

Πάντως τη μεγαλύτερη πτώση εξακολουθούν να σημειώνουν οι παραθαλάσσιες περιοχές της μεσογειακής ακτογραμμής της Ισπανίας, όπου εντοπίζονται πολλές εξοχικές κατοικίες και το απόθεμα των απούλητων είναι ακόμα υψηλό. Σύμφωνα με την Τinsa, η μείωση στις εν λόγω περιοχές άγγιξε το 8%, αλλά και πάλι ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός υποχώρησης των τιμών από το 2010. Τη μικρότερη πτώση κατέγραψαν οι κατοικίες της Μαδρίτης, με μόλις 3,3%, ενώ και σε άλλες μεγάλες πόλεις ο ρυθμός μείωσης των τιμών ήταν αισθητά χαμηλότερος σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας, κατά το πρώτο τρίμηνο οι τιμές των κατοικιών σε όλη τη χώρα μειώθηκαν μόλις κατά 1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, όταν κατά το περσινό τέταρτο τρίμηνο η μείωση των τιμών σε ετήσια βάση είχε αγγίξει το 7,8%. Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών της Ισπανίας μειώθηκαν κατά 1,1%, ενώ η πτώση των τιμών των παλιότερων κατοικιών ήταν αισθητά μεγαλύτερη, αγγίζοντας το 1,7%. Ωστόσο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, στην περίπτωση της Μαδρίτης, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,9% κατά το πρώτο τρίμηνο, κάτι που είχε να συμβεί από το 2010. Αντίστοιχα, αύξηση σημείωσαν και οι τιμές στις Βαλεαρίδες Νήσους (π.χ. Μαγιόρκα, Ιμπιζα), για πρώτη φορά από το 2008.

Σε ανάλογα συμπεράσματα καταλήγει και σχετική έρευνα της ένωσης συμβολαιογράφων της χώρας, βάσει της οποίας τον Μάρτιο οι τιμές μειώθηκαν μεν κατά 4,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, πλην όμως κατά το πρώτο τρίμηνο σημειώθηκε άνοδος της τάξεως του 1,6%, σε σχέση με τους τρεις μήνες που προηγήθηκαν. Σύμφωνα με τους συμβολαιογράφου, άλλο ένα ενθαρρυντικό στοιχείο είναι και το γεγονός ότι έχει ενισχυθεί ο ρυθμός των αγοραπωλησιών κατοικιών.

Αλλο ένα χαρακτηριστικό δείγμα βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά κατοικίας είναι και το ότι οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, οι εγκρίσεις νέων στεγαστικών αυξήθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση τον φετινό Μάρτιο, ενώ και το συνολικό ποσό δανειοδότησης αυξήθηκε κατά 16%, εξέλιξη που είχε να καταγραφεί από το 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή