Βαρυχειμωνιά στα ακίνητα ενόψει ΕΝΦΙΑ

Βαρυχειμωνιά στα ακίνητα ενόψει ΕΝΦΙΑ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητική επίδραση στην αγορά ακινήτων αναμένεται να έχει τις επόμενες εβδομάδες η αποστολή της πρώτης δόσης του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο οποίος μάλιστα, λόγω της καθυστέρησης που έχει σημειωθεί, αναμένεται να συμπέσει με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος στο τέλος Ιουλίου. Σύμφωνα με όσα σημειώνουν φορείς της αγοράς κατοικίας, κάθε φορά που οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν φόρους για τα ακίνητά τους, μετριάζεται το ενδιαφέρον για την απόκτηση κατοικίας, καθώς επηρεάζεται αρνητικά η ψυχολογία.

Μάλιστα, όπως τονίζουν μεσίτες, αυτήν την περίοδο οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν εξετάζουν την αξιοποίηση των ευκαιριών που καταγράφονται στην αγορά λόγω μείωσης των τιμών. Αντιθέτως, πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης ή βελτιώσεων των υφιστάμενων, κατά κανόνα μεγάλης ηλικίας, ακινήτων τους, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν… διεύθυνση στο άμεσο μέλλον. Στο παρελθόν βέβαια, οι ίδιοι άνθρωποι αναζητούσαν μεγαλύτερο ακίνητο σε καλύτερη περιοχή, βασιζόμενοι στην ευκολία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση.

Σήμερα, οι τράπεζες είναι επί της ουσίας απούσες από την αγορά κατοικίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι και κατά το τρέχον έτος το ποσοστό των αγοραπωλησιών κατοικιών που έχουν πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή τραπεζικού δανεισμού δεν ξεπερνά το 16%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο σύνολο του 2013, μόλις το 17% των αγοραπωλησιών κατοικιών πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή τραπεζικού δανεισμού, τη στιγμή μάλιστα που το μέσο ποσοστό χρηματοδότησης δεν ξεπέρασε το 35% επί της συνολικής αξίας του ακινήτου. Πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της εικόνας που προέκυπτε στις αρχές του 2009, όταν με συμμετοχή τραπεζικού δανεισμού είχε πραγματοποιηθεί το 82% των συναλλαγών στην αγορά κατοικίας, ενώ το μέσο ποσοστό δανειοδότησης διαμορφωνόταν σε περίπου 70% της συνολικής αξίας του ακινήτου.

Σε πρόσφατη πρόβλεψή του, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης της Fitch ανέφερε ότι οι τιμές στην Ελλάδα θα μειωθούν ακόμα περισσότερο, σε ποσοστό που κυμαίνεται από 11% έως 16%, έως ότου ολοκληρώσουν τον καθοδικό τους κύκλο. Εφόσον επιβεβαιωθεί η εν λόγω εκτίμηση, η συνολική κάμψη των τιμών των κατοικιών από το ανώτερο σημείο στο οποίο είχαν βρεθεί το 2008, μέχρι την ολοκλήρωση του καθοδικού τους κύκλου, αναμένεται να αγγίξει το 45% σύμφωνα με τη Fitch. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι η Fitch αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τη συνολική μείωση των τιμών, δεδομένου ότι σε προγενέστερη έκθεσή της έκανε λόγο για συνολική πτώση της τάξεως του 42%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή