Με μόλις… 1,1 εκατ. ευρώ αγοράζεις σπίτι στο Τσέλσι του Λονδίνου

Με μόλις… 1,1 εκατ. ευρώ αγοράζεις σπίτι στο Τσέλσι του Λονδίνου

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακριβότερες κατά 13 φορές είναι οι πολυτελείς κατοικίες στο Κεντρικό Λονδίνο σε σχέση με τη φθηνότερη περιοχή της Μεγ. Βρετανίας, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Halifax. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή πώλησης κατοικιών στην περιοχή Κένζινγκτον και Τσέλσι του Κεντρικού Λονδίνου διαμορφώνεται πλέον σε 13.560 ευρώ/τ.μ. ή σχεδόν 1,1 εκατ. ευρώ συνολικά, με βάση τη μέση προσφερόμενη επιφάνεια ανά κατοικία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εν λόγω περιοχές έχουν ανατιμηθεί κατά 56% από το 2009 μέχρι σήμερα, δείγμα της κορύφωσης της ζήτησης εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Στο σύνολο της χώρας, οι τιμές των κατοικιών κατά την ίδια περίοδο έχουν αυξηθεί μόλις κατά 13% αναφέρει η Halifax. Στον αντίποδα, η φθηνότερη περιοχή της χώρας είναι το Στάνλεϊ που βρίσκεται στα βόρεια της Βρετανίας (κομητεία Ντέρχαμ), με τη μέση τιμή πώλησης να μην ξεπερνά τα 1.020 ευρώ/τ.μ.

Ραγδαία άνοδος

Σε κάθε περίπτωση, η ανησυχία των αναλυτών για τη δημιουργία «φούσκας» στη βρετανική αγορά κατοικίας είναι έκδηλη. Σε σχετική της έκθεση που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες, η Nationwide Building Society προειδοποίησε ότι, παρά τα μέτρα που έλαβε πρόσφατα η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας σχετικά με την επιβολή αυστηρότερων κριτηρίων χορήγησης νέων στεγαστικών δανείων, οι τιμές αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, τουλάχιστον το αμέσως προσεχές διάστημα.

Η Nationwide, η οποία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος πιστωτικός φορέας στην αγορά στεγαστικής πίστης της χώρας, επισήμανε στην έκθεσή της ότι οι τιμές των κατοικιών στο Λονδίνο αυξήθηκαν κατά 26% κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τιμών των τελευταίων 27 ετών και συγκεκριμένα από το 1987. Πλέον, η μέση τιμή πώλησης στη βρετανική πρωτεύουσα διαμορφώνεται σε 500.000 ευρώ, ποσό που είναι 30% υψηλότερο από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό, που είχε καταγραφεί το 2007.

Στην ανάλυσή της, η Nationwide τονίζει ότι το αγοραστικό κοινό του Λονδίνου, το οποίο απαρτίζεται κατά κανόνα από εύπορους ανθρώπους με υψηλή ρευστότητα και από ξένους επενδυτές, δεν πρόκειται να αποθαρρυνθεί από τα μέτρα της κεντρικής τράπεζας, με αποτέλεσμα οι τιμές να συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο οι τιμές στο Λονδίνο αυξήθηκαν με ρυθμό της τάξεως του 7,6% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, τη στιγμή που σε όλη τη χώρα ο αντίστοιχος ρυθμός ανόδου των τιμών δεν ξεπέρασε το 2,9%. Σε ετήσια βάση, η αύξηση των τιμών των κατοικιών στο σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε σε 11,8% με το πέρας και του δευτέρου τριμήνου. Πρόκειται για την ταχύτερη αύξηση τιμών από τον Ιανουάριο του 2005.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή