Στρατηγική με υψηλότερο ρίσκο στην Ευρώπη από την JPMorgan

Στρατηγική με υψηλότερο ρίσκο στην Ευρώπη από την JPMorgan

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλάζει στρατηγική σε ό,τι αφορά την επενδυτική της πολιτική στην ευρωπαϊκή αγορά επαγγελματικών ακινήτων η JPMorgan Chase & Co., εξέλιξη που ενδεχομένως να απασχολήσει και την ελληνική αγορά ακινήτων, καθώς η επενδυτική εταιρεία σχεδιάζει να ενισχύσει τις επενδύσεις της σε ακίνητα που απαιτούν ανακαινίσεις ή νέους ενοικιαστές.

Εν ολίγοις, θα εστιάσει σε περισσότερο ριψοκίνδυνα ακίνητα, τα οποία όμως διατίθενται σε σαφώς ελκυστικότερες τιμές. Ο λόγος είναι ότι τα πιο ασφαλή για τους επενδυτές ακίνητα εισοδήματος πωλούνται πλέον σε πολύ υψηλές τιμές, ως αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησης.

Σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας, σχεδιάζεται η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου τέτοιων ακινήτων, ώστε η συνολική του αξία να αγγίξει τα 4 δισ. ευρώ, έναντι 1 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Εν ολίγοις προβλέπεται ο τετραπλασιασμός των επενδύσεων σε πιο ριψοκίνδυνα ακίνητα ανά την Ευρώπη. Σημειωτέον ότι μόνο στη Γηραιά Ηπειρο, η JPMorgan ελέγχει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 5,7 δισ. ευρώ, ενώ σε παγκόσμια βάση, η επενδυτική τράπεζα διαθέτει ακίνητα συνολικής αξίας 33,4 δισ. ευρώ, ενώ διαθέτει επιπλέον μετοχικά μερίδια σε εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα, αξίας της τάξεως των 12,9 δισ. ευρώ. Η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων λοιπόν ανέρχεται σε 46,3 δισ. ευρώ.

Οπως ανέφερε πρόσφατα η διοίκηση της εταιρείας, την επόμενη τριετία, το 80% των αγορών ακινήτων στην Ευρώπη θα είναι ριψοκίνδυνου προφίλ, όταν το 2012 ίσχυε ακριβώς το αντίστροφο, καθώς το 80% των αγορών αφορούσε συντηρητικού χαρακτήρα κτίρια. Στο στόχαστρο της JPMorgan θα βρεθούν πολλά τραπεζικά ακίνητα. Σε πρώτη φάση, παρατηρούνται κτίρια γραφείων σε σειρά γερμανικών πόλεων (Μόναχο, Αμβούργο, Βερολίνο και Φρανκφούρτη), στο Παρίσι, όπως επίσης και στις βρετανικές πόλεις Μάντσεστερ και Μπέρμιγχαμ.

Ασφαλώς η JPMorgan δεν είναι η μόνη επενδύτρια που έχει υιοθετήσει επιθετικότερη πολιτική γύρω από τα ακίνητα. Σε ανάλογες κινήσεις προχωρούν όλο και περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν ακίνητα υψηλότερου ρίσκου, τα οποία πωλούνται σε ελκυστικότερες τιμές και προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Preqin Ltd, το 60% των επενδυτών αναζητούσε ακίνητα υψηλού ρίσκου κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 47% το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή