Κεφάλαια-μαμούθ από την Ασία αναζητούν ευκαιρίες στα ακίνητα

Κεφάλαια-μαμούθ από την Ασία αναζητούν ευκαιρίες στα ακίνητα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια επενδυτική αγορά ακινήτων αναμένεται να διαδραματίσουν τα επόμενα χρόνια οι ασφαλιστικοί όμιλοι της Ασίας. Η σταδιακή απελευθέρωση των περιορισμών που ισχύουν σήμερα στις περισσότερες ασιατικές χώρες, αναφορικά με το πού και πώς μπορούν να επενδύουν τα αποθεματικά τους οι ασφαλιστικοί όμιλοι, αναμένεται να οδηγήσει στην κατακόρυφη άνοδο των επενδύσεών τους σε ακίνητα.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της CBRE, η αγορά ακινήτων αναμένεται να επωφεληθεί, καθώς σήμερα αποτελεί έναν από τους τομείς στους οποίους εφαρμόζονται επενδυτικοί περιορισμοί για τις ασφαλιστικές εταιρείες της Ασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η CBRE προβλέπει ότι η σταδιακή απελευθέρωση της ασφαλιστικής αγοράς θα σημάνει την έλευση επιπλέον επενδυτικών κεφαλαίων ύψους 55 δισ. ευρώ στην αγορά ακινήτων. Κατά το 2013, οι ασιατικές ασφαλιστικές εταιρείες τοποθέτησαν περίπου 95,5 δισ. ευρώ για την απόκτηση ακινήτων ή μετοχικών μεριδίων σε εταιρείες επένδυσης σε ακίνητα. Βάσει των προβλέψεων της CBRE, έως το 2018 το σχετικό μέγεθος θα αυξηθεί στα 150,5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, η έλλειψη κατάλληλων επενδυτικών ακινήτων στις περισσότερες ασιατικές χώρες πιθανώς να οδηγήσει τις εταιρείες σε άλλες γεωγραφικές ζώνες. Μόνο το 2013 επενδύθηκαν 1,76 δισ. ευρώ σε ακίνητα εκτός της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού. Κατά κύριο λόγο, προτιμώνται ακίνητα που αποτελούν σημείο αναφοράς και βρίσκονται στις πρωτεύουσες χωρών, ιδίως αν πρόκειται για την πρώτη επένδυση ενός ασφαλιστικού ομίλου σε μια ξένη αγορά ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό, οι πλέον περιζήτητες αγορές είναι εκείνες του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.

Περισσότερο δραστήριες στις αγορές ακινήτων του εξωτερικού εκτιμάται ότι θα είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες από την Κίνα και την Ταϊβάν. Οι εν λόγω εταιρείες αναμένεται να στραφούν σε άμεσες επενδύσεις σε ακίνητα, καθώς προτιμούν την πλήρη ιδιοκτησία των ακινήτων. Στον αντίποδα, οι ιαπωνικές ασφαλιστικές εταιρείες αναμένεται να προτιμήσουν την εγχώρια αγορά τους, καθώς έχουν αρνητική εμπειρία από τις επενδύσεις που πραγματοποίησαν σε τρίτες αγορές ακινήτων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.

Ανεξάρτητα πάντως από την επενδυτική στρατηγική που θα ακολουθήσει η κάθε εταιρεία, γεγονός είναι πως η αύξηση της έκθεσής τους στην παγκόσμια αγορά ακινήτων αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη συνολική «πίτα» της αγοράς. Αλλωστε, οι ασιατικοί ασφαλιστικοί όμιλοι διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 4,92 τρισ. ευρώ, με την Ιαπωνία να ξεχωρίζει με συνολικά κεφάλαια ύψους 2,4 τρισ. ευρώ. Ακολουθούν οι ασφαλιστικοί όμιλοι των ΗΠΑ με περιουσιακά στοιχεία αξίας 4,2 τρισ. ευρώ, ενώ μεταξύ των ευρωπαϊκών ομίλων, τη μεγαλύτερη περιουσία διαθέτουν οι όμιλοι της Μεγ. Βρετανίας με συνολική αξία 2,2 τρισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή