«Βαρίδι» τα κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα

«Βαρίδι» τα κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανοιχτή «πληγή» εξελίσσονται τα κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα για τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι θα κληθούν και φέτος να φορολογηθούν γι’ αυτά. Πρόκειται για περιπτώσεις ακινήτων που είτε είναι πλήρως απαξιωμένα είτε οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να βρουν ενοικιαστές, παρά την πτώση των τιμών στην αγορά ενοικίασης. Ασφαλώς υπάρχουν και πολλοί ιδιοκτήτες, οι οποίοι διστάζουν να ενοικιάσουν το ακίνητό τους, έχοντας ήδη κληθεί να αντιμετωπίσουν αφερέγγους ενοικιαστές, πολλοί εκ των οποίων καταφεύγουν συστηματικά στην πρακτική του «δεν πληρώνω».

Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν τόσο οι ιδιοκτήτες, όσο και μεσίτες, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι παρά τη σημαντική υποχώρηση των τιμών των ενοικίων, πολλοί ενοικιαστές δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, υπό το βάρος της ανεργίας και των υψηλών φόρων. Σε κάθε περίπτωση, η έκκληση που απηύθυνε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) προς τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, και την κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει κάποια μέριμνα για την εν λόγω κατηγορία ακινήτων δεν είχε αποτέλεσμα.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητούσε να επιβληθεί μειωμένος συντελεστής κατά 50% για τα κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα, με την αιτιολογία ότι δεν αποφέρουν κάποιο εισόδημα και δεν ιδιοχρησιμοποιούνται, εν ολίγοις δεν έχουν καμία απολύτως χρήση για τους ιδιοκτήτες. Ωστόσο, η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ακινήτων) που κατατέθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, αν και ελάφρυνε το φορολογικό βάρος για τους οικοπεδούχους, εν τέλει δεν περιελάμβανε κάποια άλλη φοροελάφρυνση. Κατά την ΠΟΜΙΔΑ, το γεγονός αυτό θέτει σε κίνδυνο την εισπραξιμότητα του νέου φόρου, καθώς είναι χιλιάδες οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ξενοίκιαστα ακίνητα και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στον νέο φόρο. Αλλωστε, όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες, η ολοκλήρωση της διαδικασίας συμπλήρωσης των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 του 2014 έχει πλέον δώσει τη δυνατότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν πλήρη εικόνα όχι μόνο για τα δηλούμενα εισοδήματα, αλλά και για τα ακίνητα που παραμένουν ξενοίκιαστα και αχρησιμοποίητα. Η ακρίβεια των δηλώσεων αυτών μπορεί άμεσα να διασταυρωθεί από τη ΓΓΠΣ (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) μέσω των ηλεκτρονικών αρχείων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ κ.λπ.), ανέφερε χαρακτηριστικά η ΠΟΜΙΔΑ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο ΕΝΦΙΑ είναι ήδη χαμηλότερος απ’ ό,τι το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) που εφαρμοζόταν έως το 2013 για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή