Το θετικό κλίμα στη διεθνή οικονομία ευνοεί την κτηματαγορά

Το θετικό κλίμα στη διεθνή οικονομία ευνοεί την κτηματαγορά

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βελτίωση που καταγράφει η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, σε συνδυασμό με την ευνοϊκή διαμόρφωση της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε μια σειρά από αγορές ακινήτων ανά τον κόσμο, έχει ενισχύσει σημαντικά την επενδυτική δραστηριότητα στην παγκόσμια κτηματαγορά. Σύμφωνα με στοιχεία της Jones Lang LaSalle, με το πέρας του πρώτου εξαμήνου του έτους, οι άμεσες επενδύσεις (δηλαδή η απευθείας απόκτηση ακινήτου, αντί για αγορά μεριδίων σε εταιρείες επένδυσης σε ακίνητα) στην παγκόσμια αγορά ακινήτων ανήλθαν στα 217 δισ. ευρώ, μέγεθος αυξημένο κατά 27% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Οπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα της διεθνούς εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, καταγράφηκε υψηλότερη της αναμενόμενης επενδυτική δραστηριότητα, ενώ θετική συνεισφορά είχαν και οι επενδύσεις στις χώρες της Ασίας, που παρέμειναν σταθερές σε σχέση με το 2013. Ως εκ τούτου, η Jones Lang LaSalle προχώρησε σε αναβάθμιση της αρχικής της πρόβλεψης για την πορεία των φετινών επενδύσεων στην αγορά ακινήτων, εκτιμώντας ότι το 2014 θα ολοκληρωθεί με συνολικό όγκο συναλλαγών της τάξεως των 517 δισ. ευρώ, έναντι των 480 δισ. ευρώ που αναμένονταν στις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, ο τωρινός κύκλος ανόδου των επενδύσεων σε ακίνητα προσεγγίζει μεν το ύψος των κεφαλαίων που επενδύθηκαν το 2006, δηλαδή στο απόγειο του προηγούμενου ανοδικού κύκλου επενδυτικής δραστηριότητας, αλλά έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Σήμερα, οι επενδύσεις σε ακίνητα τροφοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που αποβλέπουν σε άμεσες επενδύσεις σε επαγγελματικά ακίνητα. Στο παρελθόν, η στροφή των επενδυτών στην αγορά ακινήτων είχε πυροδοτηθεί εν πολλοίς από την ευκολία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση, στοιχείο που και αυτό πλέον επανέρχεται και σήμερα σε πολλές αγορές, καθώς ομαλοποιείται η οικονομία σε πολλά κράτη.

Οσον αφορά την επενδυτική δραστηριότητα στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, οι συναλλαγές ήταν 34% υψηλότερες απ’ ό,τι το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Ακόμα καλύτερη ήταν η επίδοση του δευτέρου τριμήνου, κατά τη διάρκεια του οποίου το ύψος των επενδύσεων ήταν μεγαλύτερο κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Μάλιστα, το επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως αυτό προκύπτει από τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, είναι το ίδιο υψηλό τόσο στις νότιες χώρες όσο και σε εκείνες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και στις μεγάλες αγορές της Γερμανίας, της Μεγ. Βρετανίας και της Γαλλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή