Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη συμπαρασύρει ανοδικά την αγορά γραφείων

Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη συμπαρασύρει ανοδικά την αγορά γραφείων

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπει η ευρωπαϊκή αγορά γραφείων, καθώς σε σύνολο 17 χωρών τα ενοίκια είτε ενισχύθηκαν είτε παρέμειναν σταθερά στο 85% των αγορών κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, αναφέρει σχετική έρευνα της Colliers International. Σύμφωνα με αυτήν, η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης έχει ενισχύσει την αισιοδοξία των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να ευνοείται η αγορά γραφείων. Τη μεγαλύτερη άνοδο ενοικίων, με ποσοστό 25%, σημείωσε η αγορά γραφείων της Στουτγάρδης, ξεχωρίζοντας έτσι μεταξύ των υπόλοιπων γερμανικών πόλεων, που ούτως ή άλλως βρίσκονται επίσης σε ανοδική τροχιά. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της αγοράς γραφείων του Μονάχου, όπου τα ενοίκια γραφείων αυξήθηκαν για έβδομο διαδοχικό εξάμηνο. Εν ολίγοις, από το δεύτερο εξάμηνο του 2010 μέχρι σήμερα, τα ενοίκια γραφείων αυξάνονται συνεχώς. Σημαντική βελτίωση καταγράφουν και τα ενοίκια γραφείων στο Αμστερνταμ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Colliers International, η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη έχει βελτιώσει σημαντικά τη ζήτηση γραφείων στις ανεπτυγμένες αγορές της Μεγ. Βρετανίας και της Γερμανίας. Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των ενοικίων διαδραματίζει και η συνεχιζόμενη έλλειψη σύγχρονων και ποιοτικών κτιρίων γραφείων στις κεντρικές επιχειρηματικές ζώνες των μεγαλουπόλεων της Ευρώπης. Αλλωστε, το οικονομικό κλίμα των προηγούμενων ετών δεν ευνόησε τη δραστηριότητα της ανάπτυξης νέων κτιρίων γραφείων. Κινητήριοι μοχλοί για τη βελτίωση της ζήτησης κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους ήταν ο κλάδος των μέσων μαζικής ενημέρωσης και ο κλάδος της πληροφορικής και της τεχνολογίας.

Μάλιστα, δεδομένης της έλλειψης επαρκούς μεγέθους σύγχρονων γραφειακών χώρων, πολλές εταιρείες στράφηκαν σε μεταχειρισμένα γραφεία σε δευτερεύουσες τοποθεσίες, ενισχύοντας και εκεί την αγορά ενοικίων. Συνολικά, εταιρείες από τους παραπάνω κλάδους ήταν υπεύθυνες για το 21% των νέων μισθώσεων σε Λονδίνο, Παρίσι, Αμστερνταμ και τις έξι μεγαλύτερες γερμανικές πόλεις.

Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά, ακόμα και σε αγορές όπως η Μαδρίτη και η Λισσαβώνα, οι οποίες έχουν καταγράψει έντονες διορθώσεις τιμών τα τελευταία χρόνια, το ύψος των ενοικίων αυξήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο. Στη Λισσαβώνα, η άνοδος διαμορφώθηκε στο 1,4% σε ετήσια βάση. Παρ’ όλα αυτά, η Colliers International δεν αναμένει άμεσα μια μακροπρόθεσμη βελτίωση της αγοράς γραφείων των χωρών της Νότιας Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή