Στα 72 δισ. οι επενδύσεις στην Ευρώπη κατά το πρώτο εξάμηνο

Στα 72 δισ. οι επενδύσεις στην Ευρώπη κατά το πρώτο εξάμηνο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλό επίπεδο κυμάνθηκαν οι επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά επαγγελματικών ακινήτων, καθώς σύμφωνα με έρευνα της DTZ, κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο τοποθετήθηκαν συνολικά κεφάλαια ύψους 36,6 δισ. ευρώ, μια αύξηση της τάξεως του 24% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Συνολικά το πρώτο εξάμηνο οι επενδύσεις σε ακίνητα ανά την Ευρώπη ανέρχονται στα 72 δισ. ευρώ, μέγεθος που ξεπερνά το αντίστοιχο του 2005, αρκετά πριν από την έλευση της οικονομικής κρίσης.

Η άνοδος των επενδύσεων ήταν εμφανής σε πληθώρα χωρών, αρχής γενομένης από τη Γαλλία, όπου η αύξηση του δεύτερου τριμήνου άγγιξε το 72% σε ετήσια βάση, με την πραγματοποίηση αγορών συνολικής αξίας 7,2 δισ. ευρώ.

Εμφανής ήταν η αύξηση των επενδύσεων και σε Ιρλανδία, Ιταλία και Ισπανία. Στις τρεις αυτές χώρες τοποθετήθηκαν συνολικά κεφάλαια 3,1 δισ. ευρώ, μια άνοδος της τάξεως του 19% σε ετήσια βάση.

Σχετικά σταθερή ήταν η επενδυτική δραστηριότητα στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά, εκείνη της Μεγ. Βρετανίας, με επενδύσεις 12,8 δισ. ευρώ (αύξηση 3%), ενώ στη Γερμανία τοποθετήθηκαν συνολικά 6 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της μεγάλης δραστηριότητας του πρώτου τριμήνου, όταν επενδύθηκαν 9,4 δισ. ευρώ.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν πλέον οι συναλλαγές μεγάλης αξίας, καθώς καταγράφηκε πληθώρα συμφωνιών αξίας μεγαλύτερης των 500 εκατ. ευρώ. Οι εν λόγω συμφωνίες ανήλθαν σε συνολική αξία 6,7 δισ. ευρώ, έναντι 4,4 δισ. ευρώ το φετινό πρώτο τρίμηνο. Η πλέον δημοφιλής επιλογή των επενδυτών ήταν τα κτίρια γραφείων, τα οποία προσείλκυσαν το 43% των επενδύσεων (15,8 δισ. ευρώ), ενώ ακολούθησαν τα εμπορικά ακίνητα με μερίδιο 39,6% (11 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με την ανάλυση της DTZ, η αύξηση του δεύτερου τριμήνου οφείλεται κατά κύριο λόγο στους εγχώριους επενδυτές, οι οποίοι ήταν και οι πιο δραστήριοι. Η εν λόγω κατηγορία αγοραστών ήταν υπεύθυνη για το 64% των αγοραπωλησιών, με αποτέλεσμα το μερίδιο των ξένων επενδυτών να διαμορφωθεί στο 36%, αισθητά χαμηλότερα από τον μέσο όρο των δύο προηγούμενων τριμήνων, που είχε διαμορφωθεί στο 46%. Πάντως, τα κεφάλαια από τη Βόρεια Αμερική εξακολούθησαν να κυριαρχούν στην αγορά ακινήτων της Ευρώπης, ενώ ενίσχυση κατέγραψαν και οι επενδύσεις από τη Μέση Ανατολή, σε αντίθεση με εκείνες από την Ασία, που υποχώρησαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή