Καθίζηση στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων στη Ρωσία λόγω Ουκρανίας

Καθίζηση στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων στη Ρωσία λόγω Ουκρανίας

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθετη πτώση της τάξεως του 59% σημείωσαν οι επενδύσεις στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, περιορίζοντας το ύψος των κεφαλαίων που εισέρρευσαν στην αγορά σε μόλις 1,03 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της Jones Lang LaSalle, κατά το πρώτο τρίμηνο επενδύθηκαν 406 εκατ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 73% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, ενώ κατά το δεύτερο τρίμηνο τοποθετήθηκαν στη ρωσική αγορά κεφάλαια 627 εκατ. ευρώ, μέγεθος χαμηλότερο κατά 36% σε ετήσια βάση.

Η πολιτική αβεβαιότητα και η γενικότερη κατάσταση στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την έντονη διακύμανση του τοπικού νομίσματος (ρούβλι) και την πορεία επιβράδυνσης της ρωσικής οικονομίας, συνέθεσαν ένα λίαν αρνητικό σκηνικό στη ρωσική αγορά ακινήτων, αποθαρρύνοντας έτσι αρκετούς επενδυτές, ανέφερε χαρακτηριστικά η Jones Lang LaSalle. Οι περισσότεροι έχουν υιοθετήσει μια επιφυλακτική στάση απέναντι στη Ρωσία, με συνέπεια ο όγκος των συναλλαγών να περιορίζεται. Πάντως, κατά το πρώτο εξάμηνο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον κατέγραψαν τα κτίρια γραφείων και τα ξενοδοχειακά ακίνητα της Μόσχας. Το 85% των επενδύσεων κατευθύνθηκε προς τη ρωσική πρωτεύουσα. Μάλιστα, οι πρόσφατες κυρώσεις προς τη Ρωσία προβλέπεται να οδηγήσουν ακόμα περισσότερους επενδυτές στην αναβολή κάθε είδους επένδυσης προς τη ρωσική αγορά ακινήτων, τουλάχιστον έως ότου η κατάσταση οδεύσει προς εξομάλυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή