Η αγορά περιμένει να ανοίξουν οι στρόφιγγες του δανεισμού

Η αγορά περιμένει να ανοίξουν οι στρόφιγγες του δανεισμού

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αγορά εν υπνώσει» χαρακτηρίζει την αγορά κατοικίας της Αθήνας, με το πέρας του πρώτου εξαμήνου, σχετική έκθεση της Δανός-BNP Paribas Real Estate, στην οποία σημειώνεται ότι κατά το εν λόγω διάστημα καταγράφηκαν ελάχιστες αγοραπωλησίες. Αυτό συνέβη λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης από τις τράπεζες, οι οποίες ως επί το πλείστον εξακολουθούν να μη χορηγούν νέα στεγαστικά δάνεια. Αλλωστε, στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία τονίζει ότι το 2013 μόλις το 17% των συναλλαγών στην αγορά κατοικίας πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή τραπεζικού δανεισμού, ενώ και στις περιπτώσεις που υπήρξε συμμετοχή τράπεζας, το ποσοστό της χρηματοδότησης εκτιμάται ότι δεν ξεπέρασε το 35% της συνολικής αξίας τού προς απόκτηση ακινήτου. Στις αρχές του 2009, το αντίστοιχο ποσοστό είχε διαμορφωθεί σε 82%, ενώ η χρηματοδότηση αφορούσε το 70% της συνολικής αξίας του ακινήτου.

Πάντως, οι τιμές φαίνεται να σταθεροποιούνται και η αγορά βαίνει προς την ολοκλήρωση του καθοδικού κύκλου της, αναφέρει η ανάλυση της Δανός-BNP Paribas Real Estate. Μόλις δε επιστρέψουν στην κτηματαγορά οι τράπεζες, εκτιμάται ότι η ζήτηση θα ανακάμψει, καθώς υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι οι οποίοι επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τις χαμηλές τιμές. Σύμφωνα με την έκθεση, η πορεία της ανάκαμψης της αγοράς μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και το 2015, εφόσον διατηρηθεί η θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Εως τότε, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα εξακολουθήσει να παρουσιάζει η αγορά ενοικιάσεων κατοικιών. Οπως τονίζεται, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση της ζήτησης για ενοικιάσεις κατοικιών μεσαίας ή καλής ποιότητας, κυρίως από ανθρώπους οι οποίοι επιθυμούν να επωφεληθούν της πτώσης των τιμών των ενοικίων και της προσπάθειας των περισσότερων ιδιοκτητών να εξασφαλίσουν έναν φερέγγυο ενοικιαστή, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μειώσουν τις αρχικές τους απαιτήσεις, αναφορικά με το ύψος του ενοικίου.

Θεσσαλονίκη

Οσον αφορά την αγορά κατοικίας της Θεσσαλονίκης, η Δανός-BNP Paribas Real Estate κάνει λόγο για συνολική πτώση τιμών της τάξεως του 40% σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου 2010-2013, ως αποτέλεσμα της πτώσης της ζήτησης και της υπερπροσφοράς. Τη χειρότερη εικόνα εμφανίζουν οι πολυτελείς και ακριβές κατοικίες μεγάλης επιφάνειας, καθώς η ζήτηση εστιάζεται κυρίως σε μεγάλης ηλικίας κατασκευές και επιφάνειας 100-130 τ.μ. Επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες που έχουν προκαλέσει την κρίση στην αγορά είναι η ανεργία και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, το χαώδες και ασταθές φορολογικό καθεστώς της χώρας, η έλλειψη ρευστότητας και βέβαια τα αυστηρά κριτήρια δανειοδότησης που έχουν υιοθετήσει οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές εκτιμούν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να υποχωρούν στη Θεσσαλονίκη κι έτσι αναβάλλουν τις όποιες κινήσεις τους. Στον αντίποδα, όπως σημειώνεται, καταγράφεται ενδιαφέρον από Ρώσους και Κινέζους επενδυτές, οι οποίοι επιθυμούν να επωφεληθούν της ρύθμισης για χορήγηση άδειας παραμονής στην Ελλάδα για αγορές ακινήτων αξίας ίσης ή μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, εκδηλώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον για ακίνητα στη Χαλκιδική, αλλά και στα ελληνικά νησιά, ιδίως σε Ρόδο, Κέρκυρα και Κρήτη.

Κρήτη

Ιδίως όσον αφορά την αγορά κατοικίας της Κρήτης, οι αγοραστικές ευκαιρίες είναι αρκετές. Σύμφωνα με την έρευνα, κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι τιμές έχουν παραμείνει σχετικά σταθερές σε σχέση με το 2013, ενώ συγκριτικά με το τέλος του 2012 καταγράφεται υποχώρηση της τάξεως του 10% κατά μέσον όρο. Ως εκ τούτου, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές επιχειρούν να επωφεληθούν, αναζητώντας κατοικίες υψηλού βεληνεκούς, αλλά σε πολύ χαμηλές τιμές. Η ζήτηση αυτού του είδους είναι δύσκολο να ικανοποιηθεί από τις πωλητές, αν και ύστερα από διαπραγματεύσεις, οι ζητούμενες τιμές περιορίζονται κατά 15%-20% κατά μέσον όρο, ώστε να επιτευχθεί η πώληση.

Πάντως, σε πολλές περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες/πωλητές δεν έχουν ακόμα άμεση ανάγκη άντλησης ρευστότητας, με αποτέλεσμα οι ζητούμενες τιμές να παραμένουν σχετικά υψηλές. Οπως αναφέρει η Δανός/BNP Paribas Real Estate, στα Χανιά, στην περιοχή του κέντρου, οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών κυμαίνονται μεταξύ 1.800-2.200 ευρώ/τ.μ., ενώ των παλαιότερων κατοικιών μεταξύ 800-1.300 ευρώ/τ.μ. Σε άλλες δημοφιλείς συνοικίες κατοικίας των Χανίων, το κόστος των νεόδμητων κινείται από 1.600 έως 2.000 ευρώ/τ.μ., ανάλογα με την περιοχή.

Στο Ηράκλειο, οι τιμές των παλαιότερων κατοικιών κινούνται μεταξύ 1.200 ευρώ/τ.μ. και 1.600 ευρώ/τ.μ., ενώ εκείνες των νεόδμητων κατασκευών από 1.800 έως 2.300 ευρώ/τ.μ. (περιοχές Ανάληψης και Μασταμπά), ανάλογα με το ύψος του ορόφου, το σημείο και την ποιότητα της κατασκευής. Αντίστοιχα, στο Ρέθυμνο, η πλειονότητα των κατοικιών του κέντρου της πόλης είναι παλαιάς κατασκευής και κοστίζουν από 1.000 έως 1.500 ευρώ/ τ.μ., ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών κυμαίνονται μεταξύ 1.600-2.100 ευρώ/τ.μ. (π.χ. περιοχές Καλλιθέας και Κουμπές). Στο Λασίθι και συγκεκριμένα στον Αγιο Νικόλαο, το κόστος αγοράς νεόδμητων κατοικιών κινείται από 1.500 ευρώ/τ.μ. έως 1.800 ευρώ/τ.μ. στην παραλιακή ζώνη, ενώ στα νέα τμήματα της πόλης το κόστος περιορίζεται σε 1.200-1.400 ευρώ/τ.μ. (π.χ. Αμμούδι, Σταυρός).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή