Γκαρσονιέρες και δυάρια με 200 ευρώ

Γκαρσονιέρες και δυάρια με 200 ευρώ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γκαρσονιέρες και δυάρια με 200 ευρώ μπορούν πλέον να βρουν στην Αθήνα οι φοιτητές, αναφέρουν οι μεσίτες. Οι τιμές των ενοικίων παλαιότερων ακινήτων με επιφάνεια έως 60 τ.μ. έχουν υποχωρήσει συνολικά κατά 50%, ενώ φέτος σημειώνουν πτώση κατά 5%-7% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Η μεγάλη κάμψη, σημειώνει έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακίνητης περιουσίας Group RE/MAX Newdeal, οφείλεται στη μείωση της εσωτερικής φοιτητικής μετανάστευσης, καθώς όλο και λιγότεροι είναι εκείνοι που μετακινούνται σε άλλες πόλεις προκειμένου να σπουδάσουν. Επιπλέον, η μείωση του αριθμού των μεταναστών ή έστω η σταθεροποίηση του αριθμού τους έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης για φθηνά και μικρά διαμερίσματα. Επί της ουσίας, η αγορά των ενοικίων έχει «σβήσει» την αύξηση που είχε σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, επιστρέφοντας στο επίπεδο των αρχών του 2000.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Alpha Bank, κατά την περίοδο 2000-2011 τα ενοίκια των κατοικιών αυξήθηκαν συνολικά κατά σχεδόν 43%. Την ίδια στιγμή, κατά το διάστημα από το 2000 έως και το 2008, δηλαδή σε σαφώς μικρότερο χρονικό διάστημα, οι τιμές πώλησης κατοικιών είχαν αυξηθεί σχεδόν κατά 91%, δηλαδή με υπερδιπλάσιο ρυθμό απ’ ό,τι τα ενοίκια.

Οπως αναφέρει η κ. Σταυρούλα Βαμβακά, ιδιοκτήτρια της Group RE/MAX Newdeal, «είναι φυσικό, όσα διαμερίσματα βρίσκονται δίπλα στα πανεπιστήμια προσφέρονται σε υψηλότερες τιμές συγκριτικά με άλλα ακίνητα». Ωστόσο, κατά την ίδια, μεγαλύτερη σημασία έχει το διαμέρισμα να βρίσκεται σε καλή κατάσταση, να έχει χαμηλά κοινόχρηστα και επαρκείς συγκοινωνιακές προσβάσεις, ώστε να εξυπηρετείται ο φοιτητής. Σήμερα, ελκυστικές τιμές ενοικίασης προσφέρονται σε περιοχές όπως η Κυψέλη, τα Εξάρχεια, το Κουκάκι, τα Κάτω Πετράλωνα, ο Νέος Κόσμος, οι Αμπελόκηποι και ο Πειραιάς.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σε σχετική της πρόσφατη ανάλυση για την αγορά των ενοικίων κατοικιών, η εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών GLP Values είχε αναφέρει ότι «το σχετικά απροσδόκητο γεγονός που έχει δημιουργήσει η κρίση στην αγορά είναι το κλείσιμο της ψαλίδας των ενοικίων σε περιοχές που στο παρελθόν φαινόταν αδύνατον να είναι τόσο κοντά η μία με την άλλη. Ετσι σήμερα υπάρχουν περιοχές στη Γλυφάδα που μπορεί κάποιος να πληρώσει το ίδιο περίπου ενοίκιο με ένα καλό διαμέρισμα στο Περιστέρι. Αντίστοιχες περιπτώσεις με τη Γλυφάδα μπορεί κανείς να βρει στην Κυψέλη. Το φαινόμενο αποδίδεται κατά την GLP Values στο ότι οι τιμές των ακινήτων στα βόρεια και στα νότια προάστια υποχώρησαν περισσότερο από ό,τι στις πυκνοκατοικημένες και τις λεγόμενες «λαϊκές συνοικίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή