Κατασκευαστικός «πυρετός» για εμπορικά κέντρα σε Ανατολική Ευρώπη και Τουρκία

Κατασκευαστικός «πυρετός» για εμπορικά κέντρα σε Ανατολική Ευρώπη και Τουρκία

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 1,88 εκατομμύρια τ.μ. νέων εμπορικών κέντρων κατασκευάστηκαν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, δείγμα της μεγάλης δυναμικής που αναπτύσσει ο συγκεκριμένος κλάδος της αγοράς ακινήτων. Το μεγαλύτερο μέρος των νέων κέντρων εντοπίζεται στις αναδυόμενες αγορές, με το 84% των νέων αφίξεων να αφορά τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της CBRE, κατά τη διάρκεια του 2013 εγκαινιάστηκαν πάνω από 4,5 εκατ. τ.μ. νέων εμπορικών κέντρων, εκ των οποίων 1,5 εκατ. τ.μ. αφορούσε την αγορά της Ρωσίας. Εξίσου δυναμική αποδεικνύεται και η αγορά εμπορικών κέντρων της Τουρκίας, όπου σήμερα βρίσκονται υπό κατασκευή συνολικά 2,6 εκατ. τ.μ. νέων κέντρων. Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, ο υψηλός αυτός ρυθμός κατασκευής οφείλεται στη βελτίωση της οικονομίας της χώρας και στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων για την είσοδό τους σε περιφερειακές πόλεις.

Πάντως, όπως προκύπτει από την πορεία της αγοράς κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2014, η γενικότερη τάση είναι ανάλογη εκείνης του 2013. Συγκεκριμένα, οι νέες αναπτύξεις κέντρων εντοπίζονται στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Οσον αφορά την Τουρκία, τα μεγαλύτερα κέντρα που κατασκευάζονται βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη, ενώ τα μικρότερα εντοπίζονται σε άλλες περιοχές, όπως π.χ. η Σμύρνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή