Σημαντική αύξηση επενδύσεων στα επαγγελματικά ακίνητα στην Ευρώπη

Σημαντική αύξηση επενδύσεων στα επαγγελματικά ακίνητα στην Ευρώπη

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά, 44 δισ. ευρώ επενδύθηκαν στην ευρωπαϊκή αγορά επαγγελματικών ακινήτων κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του 2014, ποσό που συνιστά αύξηση κατά 28% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Επίσης, αποτελεί άνοδο της τάξεως του 10% σε σχέση με το φετινό πρώτο τρίμηνο. Μάλιστα, όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ακινήτων CBRE, το συγκεκριμένο τρίμηνο, με βάση το ύψος των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν, είναι το τρίτο καλύτερο που καταγράφεται από το 2007 και μετά (τα άλλα δύο είναι το τέταρτο τρίμηνο του 2012 και το αντίστοιχο του 2013).

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, τη μεγαλύτερη άνοδο των επενδύσεων σε ακίνητα σημείωσε η αγορά της Γαλλίας, όπου το ύψος των συναλλαγών ανήλθε σε 6,9 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 82% συγκριτικά με τους προηγούμενους τρεις μήνες (πρώτο τρίμηνο 2014) και διπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Η έντονη αυτή επενδυτική δραστηριότητα στη Γαλλία αποδίδεται σε μια σειρά από λόγους, όπως το ιστορικό χαμηλό επίπεδο του κόστους δανεισμού, που πυροδότησε μια σειρά από συμφωνίες αγοραπωλησίας ακινήτων μεγάλης κλίμακας. Επιπλέον, η γαλλική αγορά ακινήτων υστερούσε από πλευράς επενδυτικών κινήσεων συγκριτικά με άλλες ώριμες αγορές, κυρίως λόγω της έλλειψης κατάλληλων ακινήτων προς επένδυση. Πλέον όμως, θεσμικοί επενδυτές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου είναι ενεργοί στη γαλλική αγορά κι ετοιμάζονται να προβούν σε επενδυτικές κινήσεις.

Οσον αφορά τη βρετανική αγορά, οι επενδυτές συνέχισαν να είναι περισσότερο δραστήριοι σε περιοχές εκτός του Κεντρικού Λονδίνου. Το 60% των επενδύσεων πραγματοποιήθηκε εκτός Λονδίνου, μεταξύ των οποίων και 1 δισ. ευρώ συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν από ξένους επενδυτές και αφορούσε ακίνητα εκτός της βρετανικής πρωτεύουσας.

Με νέα στρατηγική

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδυτές στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων έχουν διαφοροποιήσει αισθητά τη στρατηγική τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, εστιάζοντας πλέον σε ακίνητα εκτός των μεγάλων πόλεων της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ δεν αποκλείουν και κινήσεις στις αγορές της Νότιας Ευρώπης, που στο παρελθόν βρίσκονταν εκτός του επενδυτικού «χάρτη». Σύμφωνα με μελέτη του ερευνητικού ινστιτούτου Ipsos, στην οποία συμμετείχαν 167 επαγγελματίες επενδυτές ακινήτων, προκύπτει ότι, κατά το προσεχές 12μηνο, τουλάχιστον οι μισές εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα σχεδιάζουν την αύξηση των κινήσεών τους σε δευτερεύουσες πόλεις της Ευρώπης. Πλέον, η ανάληψη επενδυτικού ρίσκου γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, καθώς οι επενδυτές έχουν αναγνωρίσει σημαντικές αγοραστικές ευκαιρίες, τη στιγμή που οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι σαφώς θετικότερες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή