Αναμένουν αύξηση εσόδων το β΄ 6μηνο οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι

Αναμένουν αύξηση εσόδων το β΄ 6μηνο οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεγαλύτερη αισιοδοξία ατενίζουν τους αμέσως επόμενους μήνες οι διοικήσεις των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, μετά τη θετική πορεία του κλάδου κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο. Η επανεκκίνηση των έργων των μεγάλων οδικών αξόνων, η έναρξη σειράς έργων στο εξωτερικό, αλλά και η επικείμενη δημοπράτηση νέων έργων μεγάλης κλίμακας στην εγχώρια αγορά, συνθέτουν ένα θετικό σκηνικό για τις κατασκευές, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Πάντως, επί του παρόντος, η κερδοφορία δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζει τη βελτίωση των συνθηκών στον κλάδο, σε αντίθεση με τον κύκλο εργασιών, ο οποίος ακολουθεί ανοδική τροχιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις, τη μεγαλύτερη άνοδο του κύκλου εργασιών σημείωσε ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με 60,3% σε 389 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε με ετήσια μεταβολή της τάξεως του 42,2% ο όμιλος της J&P Αβαξ, του οποίου ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 242 εκατ. ευρώ. Σημαντική αύξηση εμφάνισε και ο κύκλος εργασιών της Intrakat που ανήλθε σε 71,5 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 48,9%. Οσον αφορά τον όμιλο της Ελλάκτωρ, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 14% σε 650,4 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, η κατάσταση παραμένει δυσχερής. Η Ελλάκτωρ εμφάνισε ζημίες μετά από φόρους της τάξεως των 24,4 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 16,24 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Κύριος λόγος για την εν λόγω εξέλιξη ήταν η καταγραφή απομείωσης, ύψους 45,6 εκατ. ευρώ, της αξίας της συμμετοχής του ομίλου σε εταιρείες μεταλλείων. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέγραψε καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 1,18 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών ύψους 31,7 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της ανόδου της λειτουργικής κερδοφορίας και της μείωσης των προβλέψεων επισφαλειών. Ανάλογη ήταν και η κερδοφορία για την J&P Αβαξ, η οποία εμφάνισε κέρδη της τάξεως των 1,15 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 272.000 ευρώ.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον κλάδο, η διοίκηση της J&P Αβαξ ανέφερε ότι αναμένει ενίσχυση του κύκλου εργασιών κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά και μεσοπρόθεσμα, ως αποτέλεσμα της επανέναρξης των οδικών έργων, αλλά και της έναρξης κατασκευής σειράς έργων που έχει αναλάβει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως π.χ. το ΣΔΙΤ των σχολικών κτιρίων, αεροδρόμιο στην Ιορδανία και τμήμα του μετρό στην Ντόχα του Κατάρ.

Σε ανάλογα συμπεράσματα καταλήγουν και οι διοικήσεις τόσο της Ελλάκτωρ, όσο και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σημειώνοντας πάντως ότι ακόμα δεν έχει καταγραφεί σταθεροποίηση της εγχώριας αγοράς κατασκευών, καθώς ακόμα οι δημοπρατήσεις έργων παραμένουν λιγοστές, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες. Επίσης, οι συνεχείς αλλαγές του φορολογικού πλαισίου ενισχύουν το κλίμα αβεβαιότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή