Αυξάνονται τα κενά γραφεία στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη

Αυξάνονται τα κενά γραφεία στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνεται η διαθεσιμότητα κενών γραφείων στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2014. Συνολικά στην περιοχή (περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Ρωσία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Δημοκρατία της Τσεχίας), η μέση διαθεσιμότητα γραφειακών χώρων διαμορφώθηκε στο 13,6% με το πέρας των πρώτων έξι μηνών του έτους, έναντι ποσοστού 11,8% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Colliers International.

Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, η τάση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί, αν υπολογιστεί ότι ο ρυθμός νέων αναπτύξεων κτιρίων γραφείων είναι ιδιαίτερα υψηλός. Μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο παραδόθηκαν 1,2 εκατ. τ.μ. νέων γραφείων, ενώ έχουν ανακοινωθεί επενδυτικά σχέδια για την κατασκευή επιπλέον 5,7 εκατ. τ.μ., που βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης. Η πλέον έντονη δραστηριότητα καταγράφεται σε δύο ρωσικές πόλεις, τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, οι οποίες ευθύνονται για το 70% των νέων αναπτύξεων γραφείων. Πάντως, η άνοδος της προσφοράς έπληξε τις τιμές των ενοικίων, οι οποίες έχουν υποχωρήσει από 2% έως 7% σε ετήσια βάση, σε πόλεις όπως η Πράγα και το Βουκουρέστι. Στον αντίποδα, ανοδικά κινούνται τα ενοίκια γραφείων σε πόλεις όπως η Σόφια, η Βουδαπέστη και το Βελιγράδι, όπου το ποσοστό διαθεσιμότητας κενών γραφείων υποχωρεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή