Πακέτο μέτρων για την τόνωση της αγοράς ακινήτων στη Γαλλία

Πακέτο μέτρων για την τόνωση της αγοράς ακινήτων στη Γαλλία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά μέτρων για την τόνωση της αγοράς κατοικίας της Γαλλίας δρομολογεί τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες η κυβέρνηση της χώρας, πραγματοποιώντας ουσιαστικά στροφή 180 μοιρών, σε σχέση με τη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική της, η οποία στρεφόταν προς την επιβολή σημαντικών ελέγχων και γραφειοκρατικών εμποδίων στην αγορά ακινήτων, ταυτόχρονα με τη γενική αύξηση της φορολογίας. Οπως αποδείχθηκε, το πλήγμα που δέχθηκε η αγορά κατοικίας είχε άμεσες και αρνητικές συνέπειες στην οικονομία γενικότερα, οδηγώντας σε πτώση μια σειρά από κλάδους που σχετίζονται με την οικοδομή. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο, οι ενάρξεις νέων κατοικιών –ένας από τους πλέον χαρακτηριστικούς δείκτες καταγραφής των επενδύσεων σε κατοικίες από επαγγελματίες του κλάδου– υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1998. Στο πλαίσιο αυτό, η γαλλική κυβέρνηση θα επιχειρήσει άμεσα να προσφέρει σημαντικά οικονομικά κίνητρα στους κατόχους οικοπέδων, ώστε να ενθαρρυνθούν να πωλήσουν τα ακίνητά τους, διευκολύνοντας έτσι την ανάπτυξη νέων κατοικιών. Σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο νόμου, όσοι οικοπεδούχοι πωλήσουν τα ακίνητά τους πριν από το τέλος του 2015, θα λάβουν έκπτωση της τάξεως του 30% στον φόρο υπεραξίας, δηλαδή στο κέρδος που θα αποκομίσουν από την πώληση αυτή.

Ταυτόχρονα, αλλαγές και βελτιώσεις αναμένονται και στον νόμο που ψηφίστηκε μόλις τον προηγούμενο Μάρτιο, ο οποίος έθετε ανώτατα όρια (πλαφόν) στο ύψος των ενοικίων σε ακριβές συνοικίες του Παρισιού. Ο αντίλογος ήταν ότι ο νόμος αυτός αποτέλεσε αντικίνητρο για τους επενδυτές που ενδιαφέρονταν να εισέλθουν στην αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με τη σχετική τροποποίηση, η επιβολή ανώτατων ορίων στα ενοίκια θα γίνει σε πιλοτική βάση και σε πολύ μικρό αριθμό συνοικιών. Επιπλέον, καταργείται κι ένας ακόμη νόμος, ο οποίος αύξανε τον αριθμό των εγγράφων και των δικαιολογητικών που έπρεπε να προσκομίσει ένας πωλητής ακινήτου, γεγονός που οδήγησε στην πτώση των αγοραπωλησιών και την επιμήκυνση του χρόνου που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μια πράξη στην αγορά ακινήτων.

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες θα κορυφωθούν με την υιοθέτηση περίπου 50 νέων μέτρων προς την κατεύθυνση της απλοποίησης της νομοθεσίας σχετικά με τις οικοδομικές άδειες και την ανέγερση νέων οικοδομών γενικότερα, ενώ παράλληλα έχει αποφασιστεί και η χαλάρωση των απαιτήσεων για τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης σε νέες πολυκατοικίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή