Σύντομα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

lΠΟΜΙΔΑ

Ατομικές προσφυγές εναντίον του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων

Μόνο οι ατομικές προσφυγές φυσικών προσώπων έχουν πιθανότητες να ευδοκιμήσουν σε περιπτώσεις αντιδικίας των φορολογουμένων με το ελληνικό Δημόσιο, αναφορικά με το ύψος του νέου ΕΝΦΙΑ. Αυτό επισήμανε σχετικά η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) σε σχετικό της ενημερωτικό σημείωμα εντός της εβδομάδας, όπου επιχείρησε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η Ομοσπονδία, παρότι θεσμικός εκπρόσωπος των ιδιοκτητών ακινήτων της χώρας, δεν έχει προβεί σε κάποια προσφυγή ενάντια στη συνταγματικότητα του νέου φόρου, ο οποίος έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, «στην Ελλάδα, το φορολογικό σύστημα είναι απόλυτα θωρακισμένο ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα παραδεκτής άσκησης ομαδικής προσφυγής για φορολογικά θέματα κάθε είδους, είτε από ομάδες φορολογουμένων είτε από αντιπροσωπευτικό σωματείο τους, σε αντίθεση με ό,τι ορθά ισχύει στο εργατικό δίκαιο». Αντιθέτως, φορολογική προσφυγή ασκείται πάντοτε κατά συγκεκριμένης πράξης επιβολής φόρου ή προστίμου σε συγκεκριμένο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο έχει σημαντικές πιθανότητες ανατροπής της εν λόγω πράξης, εφόσον είναι σε θέση να αποδείξει ότι το ποσό ΕΝΦΙΑ που κληθεί να καταβάλει είναι σημαντικά μεγαλύτερο των οικονομικών του δυνατοτήτων.

lΠΙΚΕΡΜΙ

Αξιοποίηση 3.300 στρεμμάτων

Το σχέδιο αξιοποίησης της έκτασης των 3.300 στρεμμάτων στο Πικέρμι, η οποία ανήκει στον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών, αναμένεται να σηματοδοτήσει την πρώτη πιλοτική εφαρμογή του πρόσφατου νόμου για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, σε μια προσπάθεια να «ξεμπλοκαριστούν» εκτάσεις που βρίσκονται δεσμευμένες επί δεκαετίες λόγω νομικών και πολεοδομικών κωλυμάτων.

Ο λόγος που επιλέχθηκε η έκταση του Πικερμίου έγκειται στο ότι πρόκειται για μία από τις πλέον δύσκολες περιπτώσεις, λόγω των δεσμεύσεων και της ιδιοκτησιακής μορφής. Με βάση το σχέδιο, επιβάλλεται η παραχώρηση στο Δημόσιο του 50% της εκτάσεως των ενδιαφερομένων, με σκοπό την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, επιτρέποντας έτσι να πολεοδομηθεί μόνο το υπόλοιπο 50%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή