Κινητικότητα στα επαγγελματικά ακίνητα

Κινητικότητα στα επαγγελματικά ακίνητα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για μισθωμένα επαγγελματικά ακίνητα εισοδήματος στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου. Τονίζουν, πάντως, ότι η εν λόγω κατηγορία ακινήτων είναι και η μοναδική, πλην ίσως των τουριστικών ακινήτων, η οποία καταγράφει κάποια ζήτηση το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Παρασκευόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της «Δανός & Συνεργάτες», τα μισθωμένα εμπορικά ή επαγγελματικά ακίνητα, τα οποία προσφέρουν και τη δέουσα απόδοση, μονοπωλούν τις συζητήσεις που γίνονται με Ελληνες, αλλά και ξένους επενδυτές και παρουσιάζουν σήμερα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Κατά τον ίδιο, η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε μια σειρά λόγων, όπως π.χ. η υψηλή ρευστότητα των εγχωρίων εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), ειδικότερα μετά την πρόσφατη εισροή κεφαλαίων – επενδυτών στη μετοχική τους σύνθεση. Επίσης, κατά τον κ. Παρασκευόπουλο, ένας πρόσθετος λόγος είναι η μείωση των ενοικίων και η αύξηση των αποδόσεων (με συνεπακόλουθο τη μείωση των τιμών) λόγω της κρίσης.

Αυτή η διαφορά αποδόσεων προς όφελος της ελληνικής επενδυτικής αγοράς ακινήτων είναι και ο βασικός λόγος που θέτει την Ελλάδα στο στόχαστρο των ξένων επενδυτών, καθώς, όπως σημειώνει, «στις μεγάλες ευρωπαϊκές – κύριες αγορές δέχονται μεγάλο όγκο ξένων επενδύσεων, με αποτέλεσμα να φαίνονται ήδη σημάδια πτώσης των αποδόσεων, που τους κάνει να κοιτάζουν πλέον και τις υπόλοιπες, πλην των ωρίμων, αγορές». Επίσης, ο τέταρτος βασικός λόγος της αύξησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι η προσδοκία για μελλοντικές υπεραξίες, στοιχείο που ενδιαφέρει πρωτίστως τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Οπως αναφέρει ο κ. Παρασκευόπουλος, πλέον οι προσφερόμενες αποδόσεις έχουν σταθεροποιηθεί και διαμορφώνονται σε 8% – 8,75% για τους γραφειακούς χώρους, σε 7,5% – 8% για τα εμπορικά καταστήματα και σε 11% – 12% για τους αποθηκευτικούς χώρους. Οι εν λόγω αποδόσεις αφορούν ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές υψηλής ζήτησης και με φερέγγυους μισθωτές, δηλαδή υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις και μεγάλες πολυεθνικές.

Στον αντίποδα, αρνητική επίδραση στην επίτευξη περισσότερων συμφωνιών έχει το φορολογικό σύστημα, –το οποίο εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από αστάθεια, ένεκα των συνεχών μεταβολών–, το γενικότερο κλίμα πολιτικής αστάθειας και η έλλειψη των κατάλληλων ακινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή