Ακριβότερες οι κατοικίες στη Γερμανία

Ακριβότερες οι κατοικίες στη Γερμανία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επέστρεψαν σε «υψηλές πτήσεις» οι τιμές των κατοικιών στη Γερμανία, καθώς, όπως ανέφερε στις αρχές της εβδομάδας η γερμανική ένωση τραπεζών, VDP, κατά το τρίτο τρίμηνο, οι τιμές αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 5,2%, ο οποίος είναι και ο ταχύτερος της τελευταίας δεκαετίας. Κινητήριος μοχλός της εν λόγω εξέλιξης ήταν η μεγάλη ζήτηση συγκροτημάτων κατοικιών από επενδυτές, γεγονός που αποδίδεται στα πολύ χαμηλά επιτόκια, τα οποία καθιστούν άλλες μορφές επενδύσεων λιγότερο ελκυστικές.

Ετσι, τα συγκροτήματα διαμερισμάτων αποτέλεσαν τη δημοφιλέστερη μορφή ακινήτων, καταγράφοντας και τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών μεταξύ των επιμέρους τύπων κατοικίας στη Γερμανία, με άνοδο της τάξεως του 7,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Ως εκ τούτου, οι τιμές των ιδιοχρησιμοποιούμενων κατοικιών (δηλαδή από ιδιώτες ιδιοκτήτες) αυξήθηκαν μόλις κατά 2,6%, καθώς τα εν λόγω ακίνητα δεν απευθύνονται σε επενδυτές.

Οι τελευταίοι συνεχίζουν να αναζητούν ακίνητα στη Γερμανία, τόσο λόγω της οικονομικής σταθερότητας που προσφέρει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, όσο και λόγω των αξιόπιστων εισοδημάτων μέσω ενοικίων που παρέχει η εν λόγω κτηματαγορά. Επιπλέον, πέραν των εσόδων από ενοίκια, οι επενδυτές μπορούν να προσβλέπουν και σε μελλοντικές υπεραξίες. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της VDP, η αύξηση των ενοικίων κατά το τρίτο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 4,6%, συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Εκτός από κατοικίες, σημαντική ζήτηση καταγράφουν και τα κτίρια γραφείων, οι τιμές των οποίων ενισχύθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 3,7%. Αντίστοιχα, οι τιμές των ενοικίων γραφείων αυξήθηκαν κατά 1,8% κατά την ίδια περίοδο. Μεταξύ των επενδυτών που επιλέγουν τα κτίρια γραφείων είναι τα συνταξιοδοτικά ταμεία, αλλά και τα κρατικά ελεγχόμενα επενδυτικά funds.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή