Το αίνιγμα των πλειστηριασμών

Το αίνιγμα των πλειστηριασμών

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αστάθμητο παράγοντα για την πορεία των τιμών των κατοικιών το 2015 μπορεί να εξελιχθούν οι πλειστηριασμοί, δημιουργώντας νέες πτωτικές πιέσεις, προειδοποιούν παράγοντες της αγοράς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, μέχρι σήμερα οι πλειστηριασμοί ακινήτων που έχει πραγματοποιήσει το Δημόσιο για την άντληση εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν έχουν καμία ανταπόκριση, λόγω του ότι η τιμή εκκίνησης είναι η κατά τεκμήριο υψηλότερη αντικειμενική αξία. Εφόσον όμως από το νέο έτος αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς που προστατεύει, υπό προϋποθέσεις, την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, είναι προφανές ότι ενδέχεται να προκύψουν σοβαρές πιέσεις στις τιμές, ιδίως αν δεν υπάρξει διάθεση αυτοσυγκράτησης από το τραπεζικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει σημαντικές μεταβολές στον τρόπο διεξαγωγής των πλειστηριασμών, που σήμερα ξεκινούν από το 100% της αντικειμενικής αξίας. Ετσι, από τις αρχές του 2015 και για όλη τη διάρκεια του έτους, η τιμή εκκίνησης θα είναι πλέον τα 2/3 της αντικειμενικής. Αυτό θα αλλάξει εκ νέου το 2016, όταν και η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού θα είναι τα 2/3 της εμπορικής αξίας. Αυτή θα προκύπτει από ένα νέο σύστημα προσδιορισμού της ακριβούς εμπορικής τιμής, το οποίο και θα διαμορφωθεί κατά το 2015. Εφόσον ισχύσουν τα παραπάνω, είναι προφανές ότι οι πλειστηριασμοί του 2016 θα γίνονται σε τιμές αισθητά χαμηλότερες των σημερινών, γεγονός που αφενός μεν θα πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εύρεσης νέων ιδιοκτητών, αφετέρου δε θα θέτει ένα ζήτημα ηθικής τάξης σε περιπτώσεις που το ποσό δεν θα επαρκεί για να καλύψει το σύνολο της οφειλής των ιδιοκτητών.

Πάντως, οι τράπεζες φαίνεται να έχουν ήδη επεξεργαστεί σχετικά σενάρια αντιμετώπισης ακόμη και των πιο δύσκολων περιπτώσεων, δηλαδή δανειοληπτών στεγαστικού δανείου που δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους και δεν διαφαίνεται προοπτική βελτίωσης των εσόδων τους στο μέλλον. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μεταξύ άλλων, οι δανειολήπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παραχωρήσουν οικειοθελώς το ακίνητό τους στην τράπεζα, χωρίς καμία άλλη δανειακή υποχρέωση. Εν ολίγοις, θα αποσυνδέεται η οφειλή από το ποσό που θα προκύπτει από τον πλειστηριασμό. Εναλλακτικά, οι δανειολήπτες θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάζουν το ακίνητο στην τράπεζα και να παραμένουν σε αυτό ως μισθωτές ή να το πωλούν απευθείας στην τράπεζα σε αντάλλαγμα άλλου χαμηλότερου στεγαστικού, για απόκτηση άλλου ακινήτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή