Αγορές εξοχικών στην Ιταλία από Αμερικανούς και Βρετανούς

Αγορές εξοχικών στην Ιταλία από Αμερικανούς και Βρετανούς

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και πληθαίνουν οι επίδοξοι αγοραστές εξοχικών κατοικιών στην Ιταλία, ιδίως όσοι προέρχονται από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, οι οποίοι έχουν και αυξημένη αγοραστική δύναμη το τελευταίο διάστημα, λόγω της ευνοϊκής συναλλαγματικής ισοτιμίας, δηλαδή της ανατίμησης του δολαρίου και της στερλίνας έναντι του ευρώ. Αυτό επισημαίνει σε σχετική ανάλυσή της για την ιταλική αγορά ακινήτων η τοπική θυγατρική εταιρεία της Knight Frank. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών έχουν πολλαπλασιαστεί οι ενδιαφερόμενοι ξένοι αγοραστές κατοικιών στην Ιταλία, καθώς εκτός από την ευνοϊκή ισοτιμία, η χώρα ανέκαθεν ήταν πόλος έλξης επενδυτών ακινήτων, χάρις στον τρόπο ζωής, την κουλτούρα και την κουζίνα της. Οι εν λόγω αγοραστές είναι πρόθυμοι να προσπεράσουν το γεγονός ότι η οικονομία της χώρας εξακολουθεί να δυσκολεύεται να εξέλθει της στασιμότητας και να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Οπως προκύπτει, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές στρέφονται περισσότερο σε μεγάλες πόλεις της χώρας και λιγότερο στην επαρχία, με τη Ρώμη, τη Βενετία, το Μιλάνο και τη Φλωρεντία να αποτελούν τις δημοφιλέστερες επιλογές. Σε όλες τις παραπάνω πόλεις, οι αγοραπωλησίες κατοικιών καταγράφουν άνοδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν αυξηθεί και οι τιμές. Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Knight Frank, δεν προβλέπεται αύξηση των αξιών, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια. Αλλωστε, σε άλλες πόλεις οι τιμές εξακολουθούν να δέχονται πτωτικές πιέσεις, κυρίως λόγω της υψηλής προσφοράς ακινήτων σε σχέση με τη ζήτηση.

Ωστόσο, σύμφωνα με μεσίτες, τα ακίνητα που βρίσκονται στα καλύτερα σημεία κι έχουν λογικές τιμές είναι πολύ εύκολο να βρουν αγοραστή.

Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι ευνοούνται και από τις πρόσφατες αλλαγές στη φορολογία ακινήτων της Ιταλίας, που έκαναν το καθεστώς λίγο πιο ευνοϊκό. Συγκεκριμένα, το ιταλικό κτηματολόγιο προσφέρει έκπτωση στους αγοραστές κατοικιών της τάξεως των 1.260 ευρώ για κάθε 100.000 ευρώ αξίας, ενώ δεν υπάρχει φόρος υπεραξίας κατά την πώληση, εφόσον ο ιδιοκτήτης κρατήσει το ακίνητο στην κατοχή τους για πάνω από πέντε χρόνια. Επίσης, ύστερα από πέντε χρόνια δεν επιβάλλεται φόρος κληρονομιάς ή γονικής παροχής, εφόσον το ακίνητο μεταβιβαστεί σε κοντινό συγγενικό πρόσωπο του ιδιοκτήτη.

Οσον αφορά τις χώρες προέλευσης των αγοραστών, οι Ρώσοι έχουν υποχωρήσει ως αγοραστική ομάδα το τελευταίο διάστημα και τη θέση τους έχουν πλέον λάβει οι Βρετανοί και Αμερικανοί αγοραστές. Οι Αμερικανοί προτιμούν περισσότερο ακίνητα στις ιταλικές λίμνες, τη Ρώμη και τη Σαρδηνία, ενώ οι Βρετανοί στρέφονται σε ακίνητα στην Τοσκάνη, τη Φλωρεντία και την Ούμβρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή