Η ισχυρή στερλίνα ευνοεί αγορές εξοχικών

Η ισχυρή στερλίνα ευνοεί αγορές εξοχικών

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισθητά μεγαλύτερο ήταν φέτος το ενδιαφέρον των Βρετανών για την απόκτηση εξοχικού εκτός της χώρας τους, καθώς η ανατίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ έχει ενισχύσει την αγοραστική τους δύναμη. Στο πλαίσιο αυτό, έρευνα της εταιρείας χορήγησης στεγαστικών δανείων Conti αναφέρει άνοδο των αιτημάτων Βρετανών ενδιαφερομένων για αγορά κατοικίας στο εξωτερικό κατά 37%, σε σχέση με το 2013.

Η Ισπανία εξακολουθεί να αποτελεί τον δημοφιλέστερο προορισμό των Βρετανών υποψήφιων αγοραστών εξοχικής κατοικίας, καθώς το 51% της ζήτησης αφορά τη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου. Συνολικά, καταγράφηκε εκτίναξη της ζήτησης για την Ισπανία, αφού η αύξηση έναντι του προηγούμενου έτους άγγιξε το 95%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η αγορά της Γαλλίας, η οποία προσείλκυσε το 29% της ζήτησης, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Πορτογαλία με 12% της ζήτησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου, όμως, η Γαλλία βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων, με μερίδιο 35% της ζήτησης, ξεπερνώντας την αγορά της Ισπανίας που συγκέντρωσε το 32%. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο, το μερίδιο της Γαλλίας άγγιξε το 45%, δείγμα της αυξημένης ζήτησης από τους Βρετανούς. Η Conti επισημαίνει ότι για τους Βρετανούς, η ισχυρή στερλίνα έχει ουσιαστικά εξοικονομήσει χιλιάδες ευρώ από τις τιμές των κατοικιών στην Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα η τρέχουσα περίοδος να θεωρείται λίαν κατάλληλη για απόκτηση ακινήτων, ιδίως σε χώρες όπως η Ισπανία, όπου οι τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι για μια κατοικία 250.000 ευρώ, η εξοικονόμηση σε σχέση με πριν από ένα χρόνο ανέρχεται σε 23.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή