Σύντομα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινοτική οδηγία για ενεργειακή αναβάθμιση

Μέτρα για την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, σε συμμόρφωση των κοινοτικών δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει, ζήτησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις ελληνικές αρχές. Στο πλαίσιο σχετικής κοινοτικής οδηγίας, τα κράτη-μέλη πρέπει να καθορίζουν τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και των δομικών στοιχείων, να υπολογίζουν το επίπεδο βέλτιστου κόστους για την επίτευξη του στόχου και να κοινοποιούν τις πληροφορίες αυτές στην Επιτροπή. Αυτή είναι κρίσιμης σημασίας πτυχή της οδηγίας, δεδομένου ότι καθορίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης, τις οποίες τα νέα και τα ανακαινισμένα κτίρια πρέπει να πληρούν, υποστηρίζει η Επιτροπή. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η σχετική έκθεση δεν έχει σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρότι η σχετική προθεσμία έχει λήξει από τον Μάρτιο του 2013. Πλέον, η χώρα μας έχει περιθώριο δύο μηνών για να συμμορφωθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, θα παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ε.Ε.

Αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων

Μία σημαντική παρέμβαση για την αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, μέσω του νομοσχεδίου για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια. Βάσει αυτής, προβλέπεται σειρά μέτρων για την αξιοποίησή τους, καθώς παρέχεται η δυνατότητα σε δήμους αλλά και ιδιώτες να αναλάβουν την αποκατάσταση, τον εκσυγχρονισμό, τη συντήρηση και τη διαχείριση τέτοιων ακινήτων. Το φαινόμενο της εγκατάλειψης κτιρίων έχει παρατηρηθεί διεθνώς ότι προκαλεί την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και, ειδικότερα, ότι έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εικόνα της πόλης και ιδίως των κέντρων των πόλεων, οδηγεί σε απομάκρυνση δυνητικών χρηστών, σοβαρή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας, περιθωριοποίηση και εγκληματικότητα. Ετσι, πλέον, οι αρμόδιοι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν την κυριότητα τέτοιων ακινήτων, ώστε στη συνέχεια να τα παραχωρήσουν σε ιδιώτες ή ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Μάλιστα, το σχέδιο νόμου προβλέπει ακόμα και ειδική διαδικασία αναγκαστικής ανάληψης της διαχείρισης και εκμετάλλευσης ή εξαγοράς κτιρίων από ιδιώτες, εφόσον οι ιδιοκτήτες αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή