Οι ΗΠΑ ανακάμπτουν, τα ενοίκια αυξάνονται

Οι ΗΠΑ ανακάμπτουν, τα ενοίκια αυξάνονται

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα πιο βελτιωμένες προμηνύονται οι προοπτικές της αμερικανικής αγοράς επαγγελματικών ακινήτων κατά το 2015, καθώς όπως αναφέρει σχετική πρόβλεψη της Εθνικής Ενωσης Μεσιτών (NAR) της χώρας, αναμένονται σημαντικές αυξήσεις ενοικίων, ως αποτέλεσμα της διαρκώς συρρικνούμενης προσφοράς.

Το σημαντικότερο βέβαια και κινητήριος μοχλός της θετικής αυτής εκτίμησης είναι η θετική εικόνα της οικονομίας των ΗΠΑ, όπως αυτή αποτυπώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο, μέσω της αύξησης των επενδύσεων από τις επιχειρήσεις, την άνοδο της οικοδομικής δραστηριότητας και τη βελτίωση της απασχόλησης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της NAR, η αύξηση της απασχόλησης είναι ο «καταλύτης» για την ενίσχυση της κινητικότητας στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων.

Ως εκ τούτου, ο δείκτης διαθεσιμότητας γραφειακών χώρων προβλέπεται να υποχωρήσει, έστω και οριακά, σε 15,6% κατά τη διάρκεια του 2015, έναντι 15,7% που είναι σήμερα. Αντίστοιχα, οι τιμές ενοικίασης γραφείων αναμένεται να ενισχυθούν κατά 3,3% το 2015, έναντι αύξησης 2,4% κατά το τρέχον έτος. Στα εμπορικά κέντρα, οι διαθεσιμότητες θα περιοριστούν σε 9,5%, έναντι 9,7% σήμερα, ενώ οι τιμές των ενοικίων αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,5%, από 2% σήμερα.

Εξαίρεση θα αποτελέσει όμως ο κλάδος των διαμερισμάτων που διατίθενται προς ενοικίαση, έχουν δηλαδή επενδυτικό χαρακτήρα. Στην εν λόγω κατηγορία ακινήτων, ο δείκτης διαθεσιμότητας κενών ακινήτων αναμένεται να αυξηθεί σε 4,3% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015, έναντι 4% που είναι σήμερα. Ακόμα κι έτσι βέβαια, εφόσον ο δείκτης δεν αυξηθεί πάνω από το 5%, η διαπραγματευτική ισχύς θα παραμείνει στα χέρια των ιδιοκτητών. Ως εκ τούτου, οι τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων αναμένεται να αυξηθούν κατά 4% φέτος και 4,1% το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή