Στα επίπεδα προ κρίσης οι επενδύσεις ξένων στην ευρωπαϊκή αγορά

Στα επίπεδα προ κρίσης οι επενδύσεις ξένων στην ευρωπαϊκή αγορά

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υψηλότερο σημείο τους από την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης έχουν βρεθεί οι επενδύσεις των διεθνών επενδυτών στην ευρωπαϊκή αγορά επαγγελματικών ακινήτων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας ερευνών Real Capital Analytics (RCA), κατά το προηγούμενο 12μηνο (γ΄ 3μηνο 2013 – γ΄ 3μηνο 2014) που συμπληρώθηκε με το πέρας του φετινού τρίτου τριμήνου, οι μη Ευρωπαίοι επενδυτές απέκτησαν ακίνητα συνολικής αξίας 57,4 δισ. ευρώ.

Το εν λόγω ποσό αντιπροσωπεύει το 28% της συνολικής αξίας των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν και αποτελεί τη μεγαλύτερη ροή διεθνών κεφαλαίων στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων από το 2007, όταν είχαν τοποθετηθεί συνολικά κεφάλαια ύψους 61,6 δισ. ευρώ. Συνολικά κατά το 12μηνο που συμπληρώθηκε το φετινό τρίτο τρίμηνο, επενδύθηκαν κεφάλαια ύψους 204,6 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, μια αύξηση της τάξεως του 21%, ενώ κατά το τρίτο τρίμηνο τοποθετήθηκαν κεφάλαια ύψους 44,4 δισ. ευρώ, αύξηση της τάξεως του 5%, σε ετήσια βάση.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, το μερίδιο των διεθνών επενδυτών στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων της Γηραιάς Ηπείρου διαμορφώθηκε σε 31%, που επίσης αποτελεί το μεγαλύτερο μερίδιο των τελευταίων επτά ετών. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της RCA, κ. Σάιμον Μάλινσον, οι παγκόσμιοι επενδυτές είναι οι πλέον δραστήριοι στις αγορές ακινήτων της Ευρώπης από την εποχή της παγκόσμιας κρίσης, καθώς οι δημόσια ελεγχόμενοι θεσμικοί επενδυτές, όπως π.χ. τα κρατικά ελεγχόμενα επενδυτικά funds, προχώρησαν σε σειρά αγορών ακινήτων πρώτης κατηγορίας, ενώ ιδιαίτερα δραστήρια ήταν και τα ιδιωτικά επενδυτικά funds, κυρίως από τη Βόρεια Αμερική.

Μόνο η Blackstone επένδυσε κεφάλαια 4,2 δισ. ευρώ για την απόκτηση ακινήτων. Μάλιστα, σύμφωνα με την RCA, η τάση αυτή εισροής διεθνών κεφαλαίων στις ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του 2015.

Η πλέον περιζήτητη αγορά ήταν εκείνη του Λονδίνου, ιδίως για τα κρατικά ελεγχόμενα funds, τα οποία προτίμησαν τη βρετανική πρωτεύουσα σε ποσοστό 52% κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το Παρίσι. Συνολικά δε, η βρετανική αγορά ακινήτων είναι η μεγαλύτερη, προσελκύοντας επενδύσεις 16,7 δισ. ευρώ κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο, αύξηση της τάξεως του 17% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Πάντως, η έλλειψη κατάλληλων ακινήτων στο Λονδίνο, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές (ακριβώς λόγω του ανταγωνισμού των επενδυτών) έχουν οδηγήσει αρκετούς επενδυτές στην αναζήτηση ευκαιριών σε πόλεις εκτός Λονδίνου, ιδίως στη Νοτιοανατολική Αγγλία.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Γερμανία, όπου οι επενδύσεις του τρίτου τριμήνου ανήλθαν σε 9,7 δισ. ευρώ, μια αύξηση της τάξεως του 9% σε ετήσια βάση, ενώ στην τρίτη θέση κατατάσσεται η γαλλική αγορά ακινήτων, όπου ο όγκος των συναλλαγών μειώθηκε κατά 36%, κυρίως λόγω της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή