Πολυτελείς κατοικίες αξίας 800.000 ευρώ αγοράζουν σιίτες στην καρδιά της Βαγδάτης

Πολυτελείς κατοικίες αξίας 800.000 ευρώ αγοράζουν σιίτες στην καρδιά της Βαγδάτης

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το Ιράκ να μη θυμίζει ακόμη προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά οι τιμές πώλησης ορισμένων κατοικιών στην πιο περιζήτητη συνοικία της Βαγδάτης, τη Ζαγιούνα, συναγωνίζονται εύκολα τις αντίστοιχες τιμές των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. Σύμφωνα με το πρακτορείο Blooberg, η ελίτ των σιιτών προσφέρει μετρητοίς έως 800.000 ευρώ για την αγορά ακινήτων στην παραπάνω γειτονιά.

Πρόκειται για κατοικίες οι οποίες μέχρι πρότινος ανήκαν σε εκπροσώπους της μεσαίας τάξης και οι οποίες κατεδαφίζονται από τους νέους ιδιοκτήτες για να δημιουργηθούν επαύλεις ιδιαίτερης αισθητικής και χλιδής, διαθέτοντας ιταλικά μάρμαρα και ανέσεις, όπως τζακούζι. Σύμφωνα με τοπικά μεσιτικά γραφεία, οι τιμές στην εν λόγω περιοχή έχουν τριπλασιαστεί από το 2005 μέχρι σήμερα. Η κύρια αγοραστική ομάδα αφορά εύπορους κρατικούς αξιωματούχους και αξιωματικούς του στρατού, οι οποίοι αγοράζουν τα σπίτια μετρητοίς. Παράλληλα, η εν λόγω τάση αποτελεί και δείγμα της διαφοροποίησης των ισορροπιών στο Ιράκ, καθώς η παντοδυναμία του σουνιτών έληξε μετά την αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση που έβαλε τέλος στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Σήμερα, τη θέση τους έχουν καταλάβει οι σιίτες, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνονται ανάλογα φαινόμενα διαφθοράς και πλουτισμού και ταυτόχρονου αποκλεισμού της άλλης πλευράς από θέσεις ισχύος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή