Ελαφρύνσεις για αγοραστές στη Βρετανία από τον φόρο μεταβίβασης

Ελαφρύνσεις για αγοραστές στη Βρετανία από τον φόρο μεταβίβασης

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα θετικά σχόλια από αναλυτές και φορείς της αγοράς έχει συγκεντρώσει η μεταρρύθμιση του φορολογικού καθεστώτος που αφορά την αγορά ακινήτων της Βρετανίας, μέσω της εισαγωγής ενός νέου συστήματος φόρου μεταβίβασης που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο τέλος χαρτοσήμου. Οπως προκύπτει, το νέο σύστημα, το οποίο ήδη τέθηκε σε εφαρμογή, θα σημάνει ελαφρύνσεις για το 98% των αγοραστών κατοικίας, με τη μέση ελάφρυνση να υπολογίζεται σε περίπου 5.710 ευρώ, σε σχέση με το σημερινό σύστημα που επέβαλλε ένα σχετικό ομοιόμορφο φόρο, με εξαίρεση τα πολύ ακριβά ακίνητα.

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, η απόκτηση ακινήτων αξίας έως 158.500 ευρώ είναι αφορολόγητη, ενώ στη συνέχεια επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης με συντελεστή 2% για απόκτηση ακινήτου αξίας έως 317.000 ευρώ. Σημειωτέον ότι εν λόγω φόρος επιβάλλεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου των 158.500 ευρώ. Αν δηλαδή ένα σπίτι κοστίζει 258.500 ευρώ, ο αγοραστής θα πληρώσει φόρο 2% για τη διαφορά των 100.000 ευρώ. Ο συντελεστής αυξάνεται έως 12% για ακίνητα αξίας μεγαλύτερης 1,9 εκατ. ευρώ, με τον σχετικό συντελεστή να εφαρμόζεται και πάλι στο ποσό που προκύπτει από το εν λόγω όριο και μετά. Αν δηλαδή ένα ακίνητο κοστίζει 2 εκατ. ευρώ, ο συντελεστής 12% εφαρμόζεται στις 100.000 ευρώ της διαφοράς από το όριο των 1,9 εκατ. ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα με διάφορους φορείς της αγοράς, η νέα διάρθρωση του φόρου πρόκειται να ενισχύσει τόσο τις αγοραπωλησίες όσο και τις επενδυτικές κινήσεις στην αγορά κατοικίας, δηλαδή τις αγορές που γίνονται με στόχο την ενοικίαση των κατοικιών. Σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου ενοικιάσεων της Ludlow Thompson, οι επενδυτές στην αγορά κατοικίας κατά κανόνα κινούνται στην αγορά για ακίνητα αξίας χαμηλότερης του 1,2 εκατ. ευρώ, που είναι το όριο πέραν του οποίου αυξάνονται κατακόρυφα οι συντελεστές φορολόγησης. Ως εκ τούτου, πρόκειται να ευνοηθούν από τον νέο φόρο, με τα οφέλη να είναι μεγαλύτερα σε φθηνότερες περιοχές εκτός του κέντρου του Λονδίνου, σε περιπτώσεις διαμερισμάτων με χαμηλή ζήτηση και διαμερισμάτων που βρίσκονται πάνω από καταστήματα. Πρόκειται για ακίνητα σχετικά χαμηλής αξίας για τα δεδομένα της Βρετανίας, που όμως προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις.

Επίσης, κατά τους αναλυτές, θα ευνοηθούν και οι αγοραπωλησίες ακινήτων, καθώς είναι πιθανό να κινητοποιηθούν αρκετοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές, οι οποίοι ανέβαλλαν τις αγορές τους ενόψει των επικείμενων εκλογών, καθώς φορολογικές αλλαγές σχεδιάζει και η αντιπολίτευση, μεταξύ άλλων, μέσω της επιβολής ενός ετήσιου φόρου σε κατοικίες αξίας μεγαλύτερης των 2,53 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το τρίτο τρίμηνο, οι αγορές πρώτης κατοικίας μειώθηκαν κατά 12,3%, σύμφωνα με στοιχεία της LSL Property Services.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή