Σύντομα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κίνδυνος κατασχέσεων από το 2015

Το ζήτημα των πλειστηριασμών συνεχίζει να απασχολεί χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν εξυπηρετούν το στεγαστικό τους δάνειο, καθώς από την αρχή του 2015 ενδεχομένως να κινδυνεύσουν με κατάσχεση της περιουσίας τους. Οπως προκύπτει, δεν πρόκειται να υπάρξει, τουλάχιστον άμεσα, κάποια ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, με αποτέλεσμα να είναι έκδηλη η ανησυχία των ενδιαφερομένων, δεδομένου ότι στο τέλος του έτους λήγει το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς (εφόσον το χρέος/δάνειο του ιδιοκτήτη αφορά σε τράπεζες ή ιδιώτες). Σημειωτέον ότι με βάση πρόσφατη ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης, κατά το 2015 οι πλειστηριασμοί θα γίνονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες, εξέλιξη που αναμένεται να περιορίσει σημαντικά το αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ από το 2016, το σύστημα θα αλλάξει εκ νέου και η τιμή πρώτης προσφοράς θα γίνεται στα 2/3 της κατά τεκμήριο πολύ χαμηλότερης εμπορικής τιμής. Πάντως, από τις αρχές του νέου έτους, τίθενται σε εφαρμογή τα άρθρα του νόμου 4224/2013, που προβλέπουν μια σειρά από αλλαγές στον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών, που αναμένεται να διευκολύνουν σημαντικά τις ρυθμίσεις των στεγαστικών δανείων, με νέες χαμηλότερες δόσεις και επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής τους.

Στα αζήτητα το κλειστό γήπεδο Γαλατσίου

Κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον δεν προσείλκυσε το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου στον πρόσφατο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς δεν προέκυψε ζήτηση για την ενοικίασή του. Πρόκειται για το κλειστό γήπεδο επί της Λ. Βεΐκου, το οποίο κατά το παρελθόν είχε μισθωθεί από την κοινοπραξία του ομίλου Χαραγκιώνη και της πορτογαλικής Sonae Sierra, χωρίς όμως να καταστεί εφικτή η αξιοποίησή του, λόγω προσφυγών και έντονων αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία, κυρίως της δημοτικής αρχής και του εμπορικού συλλόγου. Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία είχε επικρατήσει σε ανάλογο διαγωνισμό από τα «Ολυμπιακά Ακίνητα» και σχεδίαζε να μετατρέψει το ακίνητο σε εμπορικό κέντρο, επενδύοντας κεφάλαια της τάξεως των 78 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την κατασκευή του αθλητικού κέντρου δαπανήθηκε ποσό της τάξεως των 54 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή