Επιστροφή επενδυτών στην κατοικία

Επιστροφή επενδυτών στην κατοικία

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στροφή στην απόκτηση κατοικιών ανά την Ευρώπη πραγματοποιούν οι επενδυτές κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αναφέρει σχετική μελέτη των εταιρειών IPD και Catella. Σε αυτήν επισημαίνεται ότι ο κλάδος των κατοικιών αποτελεί πλέον τον πιο ελκυστικό από πλευράς αποδόσεων στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, αν και καταγράφονται μεγάλες διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα, ακόμα και από πόλη σε πόλη. Η έρευνα εστίασε στην αγορά κατοικίας επτά επιμέρους χωρών (Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία και Μεγ. Βρετανία), επισημαίνοντας ότι η συνολική ετήσια απόδοση κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας διαμορφώθηκε στο 6,6%. Το ποσοστό αυτό αφορά κατά 4,1% σε εισοδηματική απόδοση (δηλαδή τα έσοδα από ενοίκια) και κατά 2,4% σε κέρδος από την άνοδο των αξιών.

Ενδεικτικό του πόσο ελκυστική είναι η αγορά κατοικίας είναι το γεγονός ότι αποτελεί τον μοναδικό κλάδο της αγοράς ακινήτων που παρέμεινε σε θετικό πρόσημο, από πλευράς αποδόσεων, παρά την οικονομική κρίση που μεσολάβησε, κάτι που δεν συνέβη με κανέναν άλλο κλάδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιδόσεις του οικιστικού κλάδου σε Γαλλία, Σουηδία και Μεγ. Βρετανία μειώθηκαν σημαντικά κατά τη διετία 2008-2009, αλλά ανέκαμψαν σημαντικά άμεσα, παρότι μέχρι σήμερα δεν έχουν κατορθώσει να επιστρέψουν στο ύψος των αποδόσεων που προσέφεραν στους επενδυτές την περίοδο που προηγήθηκε της οικονομικής κρίσης. Οι δε αγορές της Γερμανίας και της Φινλανδίας δεν επηρεάστηκαν σχεδόν καθόλου από την οικονομική κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες αγορές οι τιμές σήμερα είναι σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με το 2007, δηλαδή πριν από την έλευση της οικονομικής κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή