Σε παλαιότερα διαμερίσματα στρέφονται πλέον οι Ιταλοί

Σε παλαιότερα διαμερίσματα στρέφονται πλέον οι Ιταλοί

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη αύξηση αγοραπωλησιών κατοικιών αναμένεται να σημειωθεί στην αγορά μεταχειρισμένων κατοικιών στην Ιταλία κατά το 2014, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά από το 2006, δηλαδή πριν από οκτώ χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ερευνών Nomisma, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών στην Ιταλία αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,7% φέτος, καθώς οι ενδιαφερόμενοι έπαψαν πλέον να αναμένουν την περαιτέρω πτώση των τιμών, οι οποίες άλλωστε υποχωρούν για επτά συναπτά έτη. Συνολικά, οι συναλλαγές κατοικιών πρόκειται να διαμορφωθούν σε 400.000 φέτος, ενώ κατά το 2015 αναμένεται να διατηρηθεί το εν λόγω μέγεθος. Υπενθυμίζεται ότι στο απόγειο της αγοράς το 2006, οι συναλλαγές είχαν αγγίξει τις 800.000.

Η άνοδος των αγοραπωλησιών τροφοδοτείται κυρίως από τη βελτίωση της ζήτησης σε πόλεις όπως η Ρώμη, η Φλωρεντία, η Γένοβα και η Μπολόνια, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό υψηλότερο του 10% κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Συνολικά στη χώρα οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9,6% κατά το τρίτο τρίμηνο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αγοραστές εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι τα επιτόκια βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους από το 2011 (3,27% για νέες χορηγήσεις στεγαστικών δανείων) και δεν ανησυχούν ιδιαίτερα ούτε από τη συνεχιζόμενη κάμψη της ιταλικής οικονομίας αλλά ούτε και από τη διατήρηση της πτωτικής τροχιάς των αξιών των ακινήτων.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του ΟΟΣΑ, προκύπτει ότι οι τιμές των κατοικιών της χώρας θα μειωθούν κατά 4% το 2014. Συνολικά από το 2008 οι αξίες έχουν υποχωρήσει κατά 16%, με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings να αναμένει περαιτέρω πτώση κατά την προσεχή διετία, έως ότου η αγορά σταθεροποιηθεί. Πάντως, αν και οι αγοραπωλησίες φαίνεται προσώρας να ανακάμπτουν, αρκετοί από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές διαπιστώνουν ότι δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη η πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι η βελτίωση των αγοραπωλησιών, αν και θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, δεν πρόκειται να αυξηθεί πολύ περισσότερο σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, ιδίως αν δεν υπάρξει βελτίωση της ιταλικής οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα ολοκληρώνει φέτος τον τέταρτο διαδοχικό χρόνο ύφεσης, τη στιγμή που η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο και η ανεργία μεταξύ των νέων ξεπερνά το 40%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή