Μικρή αύξηση στα ενοίκια πολυτελών κατοικιών διεθνώς

Μικρή αύξηση στα ενοίκια πολυτελών κατοικιών διεθνώς

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριακή ήταν η αύξηση των ενοικίων πολυτελών κατοικιών παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του 2014, καθώς δεν ξεπέρασε το 0,6%, όντας παράλληλα η χαμηλότερη επίδοση από το 2009, μεσούσης, δηλαδή, της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικής έρευνας της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Knight Frank, την υψηλότερη αύξηση των ενοικίων κατοικιών εμφάνισε η αγορά ακινήτων στο Τόκιο της Ιαπωνίας, με ετήσια άνοδο 11,1%.

Η έξοδος της ιαπωνικής οικονομίας από την ύφεση στο τέλος του 2014 ενίσχυσε σημαντικά και την αγορά ακινήτων, ενώ και οι μελλοντικές προοπτικές προμηνύονται εξίσου ευοίωνες, δεδομένου ότι προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3% το 2015 και κατά 2% το 2016. Ως εκ τούτου, η ζήτηση στην αγορά κατοικίας έχει αυξηθεί σημαντικά, τόσο λόγω της αύξησης του πληθυσμού, όσο και λόγω της ζήτησης από Ιάπωνες του εξωτερικού.

Αντίστοιχα, μεταξύ των επιμέρους γεωγραφικών ζωνών, την καλύτερη επίδοση κατέγραψε εκείνη της Μέσης Ανατολής, όπου τα ενοίκια των πολυτελών κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 6,5% σε ετήσια βάση. Στον αντίποδα, στη Μόσχα, όπου τα ενοίκια των πολυτελών κατοικιών καταβάλλονται κατά κανόνα σε δολάριο, οι τιμές υποχώρησαν κατά 16%, λόγω της αδυναμίας του τοπικού νομίσματος.

Αυτή η πτώση επηρέασε σημαντικά και το σύνολο του δείκτη τιμών ενοικίασης, αν και πτωτικά κινήθηκαν τα ενοίκια και σε τέσσερις ακόμα σημαντικές πόλεις και συγκεκριμένα στη Βιέννη, στη Γενεύη, στη Σιγκαπούρη και στο Πεκίνο. Σύμφωνα με την ανάλυση της Knight Frank, η αδύναμη αυτή επίδοση της αγοράς ενοικίων αντανακλά τη γενικότερη ευάλωτη εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας κατά τη διάρκεια του 2014, αν και δεν είναι πλήρως αντιπροσωπευτική, δεδομένου ότι στις 12 από τις 17 πόλεις όπου καταγράφεται η πορεία των ενοικίων, οι τιμές είτε αυξήθηκαν είτε παρέμειναν σταθερές.

Μεταξύ των υπόλοιπων αγορών, στο Χονγκ Κονγκ, η άνοδος των τιμών περιορίστηκε λόγω της αύξησης της προσφοράς ενοικιαζόμενων πολυτελών κατοικιών. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι περιορίστηκε η ζήτηση για αγορά ακινήτων, με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες να υποχρεωθούν να νοικιάσουν το ακίνητό τους, ελλείψει αγοραστών. Αντίστοιχα, στο Λονδίνο, οι τιμές ενοικίασης πολυτελών κατοικιών αυξήθηκαν κατά 3,3% το 2014, παρότι προς το τέλος του έτους, ο ρυθμός της ανόδου είχε επί της ουσίας εκμηδενιστεί.

Οσον αφορά τη μελλοντική πορεία των τιμών ενοικίασης κατοικιών στην Ευρώπη, το 2015 θα αποδειχθεί καθοριστικό, καθώς υπάρχουν πολλά σημεία που προκαλούν ανησυχία για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετά θετικά στοιχεία, όπως η βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που πλέον βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή