Μειωμένη η εκροή κεφαλαίων για αγορά ακινήτων στο εξωτερικό

Μειωμένη η εκροή κεφαλαίων για αγορά ακινήτων στο εξωτερικό

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφώς πιο μετριασμένη είναι φέτος η εκροή κεφαλαίων από την Ελλάδα με προορισμό τις αγορές ακινήτων του εξωτερικού, συγκριτικά με την περίοδο 2011-2012, όταν το φαινόμενο είχε κορυφωθεί. Οπως τονίζουν παράγοντες με γνώση της συγκεκριμένης αγοράς και δραστηριότητα στην αγορά της Βρετανίας, αλλά και της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, παρά την αβεβαιότητα που επικράτησε και τις δεδομένες εκροές καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μικρό μέρος των κεφαλαίων κατευθύνθηκε προς την απόκτηση ακινήτων στο εξωτερικό.

Ωστόσο, διαπιστώνεται και μια νέα τάση. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Κωνσταντίνος Φόλλμπαχ, σύμβουλος ακινήτων της εταιρείας ImmoConsult, «το τελευταίο διάστημα βλέπουμε αρκετούς ανθρώπους με καταθέσεις στο εξωτερικό, και ιδίως στη Γερμανία, να επιχειρούν να επενδύσουν μέρος των χρημάτων στην αγορά ακινήτων, κυρίως επειδή φοβούνται τις συνέπειες που θα είχε μια χρεοκοπία της Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό επιχειρούν να διασφαλίσουν τις αποταμιεύσεις τους με κάθε δυνατό τρόπο», τονίζει ο κ. Φόλλμπαχ.

Λονδίνο

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Παύλο Αναστασιάδη, της Ellune Property, γραφείου ευρέσεως ακινήτων στο Λονδίνο για Ελληνες επενδυτές, δεν έχει προκύψει κάποια ιδιαίτερη διαφοροποίηση τους τελευταίους μήνες στη ζήτηση που εκδηλώνεται για την απόκτηση ακινήτων στη βρετανική πρωτεύουσα. «Δεν έχουμε δει την έξαρση που είχε παρατηρηθεί την περίοδο 2010-2012, κυρίως επειδή πλέον εκτιμούμε ότι έχει αρχίσει να περιορίζεται το απόθεμα ρευστότητας των πιο ευκατάστατων Ελλήνων. Ενας επιπλέον λόγος είναι ότι από το 2012 μέχρι σήμερα, οι τιμές στο Λονδίνο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να απαιτούνται τεράστια ποσά, π.χ. 1 εκατ. ευρώ ακόμα και για την αγορά ενός στούντιο», επισημαίνει ο κ. Αναστασιάδης. Επομένως, πλέον το Λονδίνο έχει αρχίσει να απομακρύνεται ως ρεαλιστικός επενδυτικός στόχος για την πλειονότητα των Ελλήνων και να αφορά εφοπλιστές ή επικεφαλής μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απόκτηση διαμερίσματος αξίας άνω των 20 εκατ. ευρώ από γνωστό Ελληνα πλοιοκτήτη, στο ακίνητο One Hyde Park, μια από τις πολυτελέστερες αναπτύξεις ακριβών κατοικιών στη συνοικία Νάιτσμπριτζ του Κεντρικού Λονδίνου.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, ακόμα ένας λόγος που έχει δυσχεράνει την απόκτηση κατοικίας στο Λονδίνο αποτελεί η αδυναμία εξασφάλισης τραπεζικής χρηματοδότησης, καθώς οι βρετανικές τράπεζες έχουν υιοθετήσει πολύ αυστηρά κριτήρια απέναντι, κυρίως, στους ξένους ενδιαφερόμενους δανειολήπτες και λιγότερο στους ίδιους τους Βρετανούς. Πλέον, χορηγούν στεγαστικά δάνεια μόνο σε πολύ αξιόλογους πελάτες τους. Αιτία είναι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί από την κεντρική τράπεζα της χώρας, σε μια προσπάθεια να παταχθεί η κερδοσκοπία στην αγορά κατοικίας του Λονδίνου και να αποφευχθεί μια νέα «φούσκα».

Μάλιστα, όπως φαίνεται από την πορεία των τιμών τους τελευταίους μήνες, η προσπάθεια αυτή, εν μέσω και της αβεβαιότητας που προκάλεσε το προεκλογικό κλίμα των τελευταίων μηνών, στέφθηκε με επιτυχία, καθώς οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Αναστασιάδης επισημαίνει ότι οι προοπτικές για την αγορά παραμένουν θετικές, καθώς η ζήτηση εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερη της προσφοράς, κάτι που θα εξακολουθήσει να ισχύει και στο μέλλον, καθώς το Λονδίνο εξακολουθεί να έχει τον χαρακτήρα του ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου.

Βερολίνο

Οσον αφορά τη γερμανική αγορά, και εκεί οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, κυρίως στις μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως το Μόναχο και το Βερολίνο. Γι’ αυτό, όπως επισημαίνει ο κ. Φόλλμπαχ, «πλέον προτείνουμε στους πελάτες μας κατοικίες σε πόλεις της Ανατολικής Γερμανίας, όπως η Δρέσδη και η Λειψία, που είναι σαφώς πιο προσιτές οικονομικά ή, εναλλακτικά, εμπορικά ακίνητα σε μικρές κωμοπόλεις της επαρχίας». Για παράδειγμα, στη Λειψία το κόστος ενός παλιού ακινήτου που προσφέρεται για ανακαίνιση δεν ξεπερνά τα 700 ευρώ/τ.μ., ενώ τα νεόδμητα ακίνητα κοστίζουν περίπου 1.700 – 1.800 ευρώ/τ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή