Ελκυστικές τιμές και ποιοτικά ακίνητα, τα πλεονεκτήματα της Ευρώπης

Ελκυστικές τιμές και ποιοτικά ακίνητα, τα πλεονεκτήματα της Ευρώπης

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα μεγαλύτερη απήχηση πρόκειται να έχει η ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων μεταξύ των επενδυτών παγκοσμίως, καθώς η επόμενη διετία αναμένεται να χαρακτηριστεί από υψηλή επενδυτική δραστηριότητα, ελκυστικές τιμές, ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, της αύξησης της προσφοράς ποιοτικών ακινήτων, αλλά και της θετικής επίδρασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Σύμφωνα μάλιστα με σχετικές εκτιμήσεις της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Cushman & Wakefield, είναι πολύ πιθανό να ξεπεραστεί το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 275 δισ. ευρώ επενδύσεων στην αγορά ακινήτων της Γηραιάς Ηπείρου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη αναμένεται να έχει η στροφή όλο και περισσότερων επενδυτών από διαφορετικές περιοχές του κόσμου σε περισσότερες αγορές εντός της Ευρώπης. Μέχρι σήμερα, η Μεγ. Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία καταλάμβαναν το 75% των συνολικών εισροών κεφαλαίων από το εξωτερικό που τοποθετούνται στην αγορά ακινήτων. Σταδιακά αυτό διαφοροποιείται, καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές κινούνται σε νέες αγορές, με σημείο αναφοράς τη Νότια Ευρώπη και δη την ισπανική αγορά ακινήτων, η οποία αναμένεται να αποτελέσει τη δεύτερη αγορά μετά τη Μεγ. Βρετανία, η οποία προβλέπεται να προσελκύσει φέτος επενδυτικά κεφάλαια από όλο τον κόσμο.

Οπως αναφέρει ο κ. Γιαν Βίλεμ Μπαστίν, επικεφαλής του τομέα Capital Markets της Cushman & Wakefield για την περιοχή της Ευρώπης – Μέσης Ανατολής – Αφρικής (ΕΜΕΑ), σταδιακά αυξάνονται οι επιλογές ακινήτων για τους επενδυτές, καθώς οι τράπεζες προχωρούν σε μείωση της έκθεσής τους στον κλάδο πουλώντας ακίνητα, ενώ αρκετά funds επιλέγουν να πουλήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, κεφαλαιοποιώντας τις υπεραξίες που έχουν αποκομίσει. Στο πλαίσιο αυτό, η Cushman & Wakefield εκτιμά ότι αυτήν την περίοδο διαμορφώνονται τρεις επιμέρους κατηγορίες αγορών, ανάλογα με τη ρευστότητα, την ποιότητα των χρηστών και το επίπεδο τω τιμών. Στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται οι ώριμες αγορές του Λονδίνου, του Παρισιού και της Γερμανίας, ενώ στη δεύτερη συναντάμε πόλεις όπως η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, το Μιλάνο και οι Βρυξέλλες. Στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης, που πλέον έχουν αρχίσει να βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή