Συνεχίζεται η πτώση στις τιμές κατοικιών

Συνεχίζεται η πτώση στις τιμές κατοικιών

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο η πτωτική πορεία των τιμών των κατοικιών, καθώς αυτές υποχώρησαν κατά 3,9% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Ωστόσο, ο εν λόγω ρυθμός της πτώσης ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν ενταθεί η κρίση στην κτηματαγορά αλλά και οι πτωτικές πιέσεις στις τιμές. Επιπλέον, όπως γνωστοποίησε η ΤτΕ, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η πτώση του 2014 διαμορφώθηκε σε 7,5% σε σχέση με το 2013, με την ένταση της κάμψης των τιμών να υποχωρεί σταδιακά κατά τη διάρκεια του έτους, από το 9,1% του πρώτου τριμήνου, σε 8% κατά το δεύτερο τρίμηνο, σε 7,2% κατά το τρίτο τρίμηνο και σε 5,4% κατά το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2015, η πτώση ήταν μεγαλύτερη για τα νέα διαμερίσματα, οι αξίες των οποίων μειώθηκαν κατά 4,5%, σε αντίθεση με την πτώση των παλαιότερων κατοικιών, η οποία δεν ξεπέρασε το 3,5%. Κατά το 2014, η μέση πτώση των τιμών των νεόδμητων διαμορφώθηκε σε 6,6%, ενώ των παλαιότερων διαμερισμάτων σε 8%. Αντιθέτως, το 2013, η απόσταση μεταξύ των δύο κατηγοριών ήταν αισθητά μικρότερη, με τα νεόδμητα να υποχωρούν κατά 10,9% και τα παλαιά κατά 10,8%.

Αναφορικά με την εικόνα ανά γεωγραφική περιοχή, η πτώση στην Αθήνα δεν ξεπέρασε το 3,8%, σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη, όπου η μείωση των τιμών διαμορφώθηκε σε 5,9%. Κάμψη τιμών κατά 4,1% σημειώθηκε και στις άλλες μεγάλες πόλεις, ενώ στις λοιπές περιοχές της χώρας, όπου καταγράφεται μεγαλύτερη συγκέντρωση εξοχικών κατοικιών, οι αξίες μειώθηκαν μόλις κατά 3%. Συνολικά κατά το 2014, η πτώση στην Αθήνα διαμορφώθηκε σε 9,2%, στη Θεσσαλονίκη και στις άλλες μεγάλες πόλεις σε 6,7% και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας σε 5,1%.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εικόνα του φετινού πρώτου τριμήνου ίσως να μην είναι και τόσο αντιπροσωπευτική του τι ακριβώς ισχύει στην αγορά κατοικίας, δεδομένου ότι οι συναλλαγές έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΤτΕ, οι εκτιμήσεις κατοικιών που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος (π.χ. για νέο στεγαστικό δάνειο, αναχρηματοδότηση ή εγγραφή εξασφάλισης για μη στεγαστικά δάνεια) δεν ξεπέρασαν τις 3.270, μέγεθος χαμηλότερο κατά 23,9% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, ενώ και κατά το τελευταίο περσινό τρίμηνο είχαν καταγραφεί 4.270 εκτιμήσεις κατοικιών. Συνολικά το 2014 ο αριθμός των εκτιμήσεων διαμορφώθηκε σε 17.044, υποχωρώντας κατά 30,3% σε σχέση με το 2013, όταν είχαν πραγματοποιηθεί 24.446 εκτιμήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή