Φόρο στα ακριβά μελετά ο Ντε Μπλάζιο

Φόρο στα ακριβά μελετά ο Ντε Μπλάζιο

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές αντιστάσεις συναντά ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει την έγκριση για την επιβολή ενός νέου τέλους για μεταβιβάσεις κατοικιών αξίας μεγαλύτερης του 1,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα φόρο ανάλογο εκείνου που έχει επιβληθεί στις πολύ ακριβές συναλλαγές κατοικιών στο κεντρικό Λονδίνο και έχει στόχο την αποτροπή φαινομένων κερδοσκοπίας και δημιουργίας «φούσκας» στην αγορά κατοικίας της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Ενας τέτοιος φόρος θα απέφερε περίπου 170 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό ικανό για να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα επιδότησης αγοράς για 37.000 διαμερίσματα, με στόχο τη στέγαση περισσότερων πολιτών. Ωστόσο, για να προχωρήσει ένα τέτοιο μέτρο απαιτείται η έγκριση της πολιτείας, με τον εκπρόσωπο της Νέας Υόρκης στην αμερικανική Σύγκλητο, Ντιν Σκέλος, να εμφανίζεται κάθετα αντίθετος σε ένα τέτοιο μέτρο, επικαλούμενος την ύπαρξη πλεονάσματος ύψους 1,3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της πόλης. Από την άλλη πλευρά, το πολιτικό έρεισμα του κ. Σκέλος έχει αποδυναμωθεί κατακόρυφα, μετά τις πρόσφατες κατηγορίες που προσάπτονται ότι χρησιμοποίησε τη θέση και την ισχύ του προκειμένου να υποχρεώσει μια εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων να προσλάβει τους γιους του.

Ο ίδιος έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και έχει και τη στήριξη του κόμματός του (Ρεπουμπλικανικό). Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, ακόμα κι αν τελικά ο κ. Σκέλος υποχρεωθεί σε παραίτηση, δύσκολα θα υπάρξει αποδοχή του αιτήματος του δημάρχου για τον φόρο στα ακριβά ακίνητα. Ο λόγος ότι είναι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι πάγια αντίθετο στην επιβολή υψηλότερων φόρων, επομένως εκτιμάται ότι και ένας πιθανός αντικαταστάτης του κ. Σκέλος θα υιοθετήσει την ίδια αρνητική θέση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή