Κατά 16,8% μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στην Ιρλανδία

Κατά 16,8% μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στην Ιρλανδία

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανήλθαν σε τροχιά ανόδου οι τιμές των κατοικιών στην Ιρλανδία κατά τον μήνα Μάρτιο, έπειτα από δύο μήνες υποχώρησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Μάρτιο του 2014, οι τιμές είναι υψηλότερες κατά 16,8%. Ωστόσο, στην πρωτεύουσα, το Δουβλίνο, η ετήσια άνοδος αγγίζει το 22,8%, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η αύξηση άγγιξε το 1,1%. Αντίστοιχα, στην υπόλοιπη χώρα οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια βάση η αύξηση αγγίζει το 10,7%.

Ασφαλώς, παρά την αύξηση αυτή, οι τιμές απέχουν ακόμη πολύ από το υψηλό σημείο στο οποίο είχαν βρεθεί στο απόγειο της αγοράς το 2007. Συγκεκριμένα, στο σύνολο της χώρας οι τιμές είναι 38,2% χαμηλότερα, ενώ στο Δουβλίνο η απόκλιση αγγίζει το 36,9% για τις μονοκατοικίες και το 42,2% για τα διαμερίσματα. Αντίστοιχα, στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, πλην της πρωτεύουσας, οι τιμές είναι σήμερα 38,7% χαμηλότερες από το υψηλότερο επίπεδό τους.

Από την άλλη πλευρά, η ετήσια αύξηση του 16,8% είναι και η υψηλότερη που καταγράφεται από τις εποχές του «ράλι» των τιμών στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανοδική τροχιά της αγοράς, η οποία τροφοδοτείται κυρίως από την έλλειψη προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή