Επενδυτική άνοιξη στην ευρωπαϊκή αγορά real estate

Επενδυτική άνοιξη στην ευρωπαϊκή αγορά real estate

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγάλη επενδυτική ζήτηση για ακίνητα ανά την Ευρώπη επιβεβαιώνει το γεγονός ότι κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 18% όσον αφορά τις συμφωνίες μεγάλης κλίμακας, δηλαδή συμφωνίες για την απόκτηση ακινήτων αξίας υψηλότερης των 100 εκατ. ευρώ. Συνολικά, επενδύθηκαν σχεδόν 50 δισ. ευρώ, ποσό υψηλότερο κατά 25% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό πρώτο τρίμηνο. Αυτό προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία της Savills, που καταδεικνύουν επίσης και το μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά ολόκληρων χαρτοφυλακίων από ακίνητα, με τις σχετικές συμφωνίες να σημειώνουν ετήσια άνοδο της τάξεως του 23% και να αποτελούν πλέον τα 2/3 όλων των συμφωνιών μεγάλης κλίμακας στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, ενώ παράλληλα αντιπροσωπεύουν και το 45% της αξίας των συναλλαγών.

Οπως αναφέρει ο επικεφαλής του τομέα ευρωπαϊκών επενδύσεων της Savills, Μάρκους Λέμλι, η τάση αυτή της ανόδου των συμφωνιών μεγάλης κλίμακας και ιδίως των χαρτοφυλακίων ακινήτων αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015, καθώς τα χαμηλά επιτόκια και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ευνοούν την άνοδο της ζήτησης στην αγορά ακινήτων, ιδίως στις ώριμες αγορές της Μεγ. Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, αλλά και σε εκείνες που ανακάμπτουν, δηλαδή σε Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία και Ολλανδία.

Κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, οι περισσότερες από τις μεγάλες συμφωνίες τροφοδοτήθηκαν από Βρετανούς, Αμερικανούς και Γερμανούς θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για περισσότερες από τις μισές από αυτές τις συμφωνίες και για το 62% των κεφαλαίων που δαπανήθηκαν συνολικά στην αγορά. Τα χαρτοφυλάκια ακινήτων αποτελούν τη δημοφιλέστερη κατηγορία για όσους επενδυτές τοποθετούνται για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων.

Τα κτίρια γραφείων εξακολουθούν να αποτελούν τη δημοφιλέστερη επιλογή για τους επενδυτές, καταλαμβάνοντας το 40% της αξίας των συναλλαγών, ενώ στην περίπτωση της Γαλλίας, το εν λόγω ποσοστό εκτινάχθηκε στο 84%. Αντίστοιχα, στη Μεγ. Βρετανία, τα γραφεία πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, καθώς τη μεγαλύτερη ζήτηση εμφάνισαν οι φοιτητικές κατοικίες, δηλαδή ακίνητα που απευθύνονται σε φοιτητές και αποτελούν προϊόν εκμετάλλευσης. Στο επίκεντρο βρέθηκε το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Liberty Living, που άλλαξε χέρια αντί ποσού μεγαλύτερου του 1,5 δισ. ευρώ. Οσον αφορά στη Γερμανία, καταγράφηκε μεγάλη ζήτηση για εμπορικά ακίνητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή