Ραγδαία ανάπτυξη εμπορικών κέντρων σε Ασία, Ρωσία και Τουρκία

Ραγδαία ανάπτυξη εμπορικών κέντρων σε Ασία, Ρωσία και Τουρκία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και κατά το 2014 η ανάπτυξη του κλάδου των εμπορικών κέντρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της CBRE, κατά τον προηγούμενο χρόνο εγκαινιάστηκαν εμπορικά κέντρα συνολικής επιφάνειας 11,4 εκατ. τ.μ. σε παγκόσμια βάση, έναντι 10,6 εκατ. τ.μ. το 2013.

Πρόκειται για εντυπωσιακό μέγεθος, που αντανακλά τη μεγάλη επέκταση του κλάδου στις αναπτυσσόμενες αγορές και ιδίως στην Ασία, η οποία κυριαρχεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του 2014, υπολογίστηκε ότι βρίσκονταν υπό κατασκευήν εμπορικά κέντρα συνολικής επιφάνειας 39 εκατ. τ.μ. μόνο στην Ασία, με την αγορά της Κίνας να συγκεντρώνει το 60% της εν λόγω δραστηριότητας.

Πολλά εμπορικά κέντρα αναπτύσσονται επίσης αυτήν την περίοδο σε Ρωσία, Τουρκία και Ινδία, αναφέρει η έρευνα της CBRE. Σε επίπεδο πόλεων, όπως είναι αναμενόμενο, οι πρώτες θέσεις κυριαρχούνται από κινεζικές πόλεις. Στην κορυφή βρίσκεται η Σαγκάη, όπου κατασκευάζονται 4,1 εκατ. τ.μ. νέων εμπορικών κέντρων, ενώ ακολουθεί το Σεντζέν με 3,4 εκατ. τ.μ. και το Τσενγκντού με 3 εκατ. τ.μ. αντίστοιχα. Η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται από δύο ακόμη πόλεις της Κίνας, το Τσονγκίνγκ και το Γκουανγκζού. Σε κάθε μία από τις παραπάνω κινεζικές πόλεις αναπτύσσονται σήμερα πάνω από 20 νέα εμπορικά κέντρα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η ανάλυση της CBRE, τόσο στην Κίνα όσο και στην Ινδία έχουν εμφανιστεί και οι πρώτοι κίνδυνοι κάμψης της σχετικής δραστηριότητας, ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της οικονομίας (κυρίως στην Κίνα) και των αυξημένων οικονομικών πιέσεων που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Ως εκ τούτου, σε ορισμένες περιπτώσεις εμπορικών κέντρων έχει αρχίσει η αναβολή των κατασκευαστικών εργασιών, ως αποτέλεσμα της έλλειψης χρηματοδότησης, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι κατασκευαστές διαφοροποιούν τη χρήση.

Το μεγαλύτερο στην Ευρώπη

Κατά το 2014, η Ευρώπη συγκέντρωσε το 20% της δραστηριότητας ανάπτυξης νέων εμπορικών κέντρων, με τη Ρωσία και την Τουρκία να εξακολουθούν να κυριαρχούν. Η Μόσχα ήταν η πόλη που κυριάρχησε και η μοναδική ευρωπαϊκή πόλη που ανταγωνίζεται ευθέως τις κινεζικές πόλεις της πρώτης πεντάδας, φιλοξενώντας πλέον και το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Γηραιάς Ηπείρου, το Avia Park των 231.000 τ.μ.

Αντίστοιχα, στην Τουρκία, οι νέες αναπτύξεις επικεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου λειτούργησαν οκτώ νέα εμπορικά κέντρα συνολικής επιφάνειας 440.253 τ.μ. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτή έχει διαδραματίσει η άνοδος της κατανάλωσης στη γειτονική χώρα, αποτέλεσμα της χαλάρωσης της τραπεζικής πίστης, που έχει επιτρέψει την πρόσβαση περισσότερων καταναλωτών σε προϊόντα όπως οι πιστωτικές κάρτες.

Πάντως, συνολικά στις ανεπτυγμένες αγορές δεν αναμένονται πολλές νέες προσθήκες εμπορικών κέντρων. Αντιθέτως, οι κατασκευαστές θα στραφούν περισσότερο σε επεκτάσεις και ανακαινίσεις υφιστάμενων κέντρων, τάση που έχει εδραιωθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή