«Οργιο» φοροδιαφυγής στην οικοδομή

«Οργιο» φοροδιαφυγής στην οικοδομή

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη για εντατικότερους ελέγχους και αυστηρή εποπτεία του κλάδου της μεσιτείας και κατασκευής ακινήτων αποκαλύπτουν τα στοιχεία του ΣΔΟΕ από τις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Κρήτης, από τα οποία προκύπτει «όργιο» φοροδιαφυγής επιχειρήσεων του ευρύτερου κλάδου της οικοδομής. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτεται και η έκταση των διαφυγόντων εσόδων του Δημοσίου κατά την περίοδο άνθησης της αγοράς ακινήτων που προηγήθηκε της οικονομικής κρίσης.

Για παράδειγμα, μεσίτης ακινήτων κατόρθωσε μέσα σε μόλις δύο χρήσεις (από το 2000 έως το 2002) να προσαυξήσει αδικαιολόγητα την περιουσία του κατά το ποσό των 8,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων αυτών που βρέθηκαν στους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Επίσης, δεν εξέδωσε αποδείξεις/τιμολόγια συνολικής αξίας 553.966 ευρώ. Αντίστοιχα, εργολάβος – μηχανικός δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία και απέκρυψε εισοδήματα ύψους 4,1 εκατ. ευρώ, υποβάλλοντας ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις. Επίσης, υπέβαλε ανακριβή δήλωση μεταβίβασης συνολικής αξίας 239.340 ευρώ.

Πρόκειται για μερικές μόνο περιπτώσεις του «πάρτι» που είχε στηθεί στην οικοδομή κατά τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός φορολογικός έλεγχος. Παράλληλα, όπως καταγγέλλουν τους τελευταίους μήνες οι εκπρόσωποι του κλάδου των μεσιτών, έχει γιγαντωθεί και το φαινόμενο της παραμεσιτείας. Ειδικότερα, έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται στον μεσιτικό κλάδο χωρίς να διαθέτουν καμία σχετική κατάρτιση και χωρίς να καταβάλλουν τις αντίστοιχες εισφορές στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών).

Επί της ουσίας, δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι σε όσους επιθυμούν να είναι νόμιμοι, δεδομένου ότι απουσιάζει κάθε έννοια ελέγχου από το κράτος. Οι ετήσιες απώλειες για το Δημόσιο υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΟΜΑΣΕ (Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος), σήμερα, οι παράνομοι μεσίτες είναι περισσότεροι από τους νόμιμους. Οπως καταγγέλλεται, συνήθως το μεσιτικό γραφείο έχει έναν νόμιμο μεσίτη, ο οποίος και υπογράφει τις εντολές ανάθεσης και το υπόλοιπο προσωπικό είναι οι λεγόμενοι «συνεργάτες». Ετσι, οι μισοί σχεδόν εμφανιζόμενοι ως μεσίτες σήμερα είναι επί της ουσίας παράνομοι, καθώς δεν γίνεται κανένας έλεγχος. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της ΟΜΑΣΕ, σε πανελλαδικό επίπεδο εμφανίζονται πλέον ως ενεργά μόλις 8.000 μεσιτικά γραφεία, έναντι 18.000 πριν από λίγα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή