Πάρτι των developers στο Λονδίνο

Πάρτι των developers στο Λονδίνο

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και μεγαλύτερο ρίσκο είναι διατεθειμένες να αναλάβουν οι εταιρείες ανάπτυξης κτιρίων γραφείων στο Λονδίνο και δη στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, καθώς, σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας συμβούλων Deloitte, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εταιρειών που είναι πρόθυμες να ξεκινήσουν νέες επενδύσεις χωρίς να έχουν εξασφαλίσει -έστω κάποιους- ενοικιαστές/ χρήστες. Κατά τη διάρκεια των έξι μηνών που προηγήθηκαν μέχρι τον φετινό Μάρτιο, ξεκίνησαν να κατασκευάζονται συνολικά 31 νέα κτίρια γραφείων, το δεύτερο μεγαλύτερο μέγεθος των τελευταίων δύο δεκαετιών. Από αυτά τα κτίρια, τα 22 δεν έχουν εξασφαλίσει χρήστες. Αντίστοιχα, οι νέες κατασκευές ενισχύθηκαν κατά 24%.

Η αισιοδοξία αυτή των επενδυτών αποδίδεται στην υψηλή ζήτηση που ούτως ή άλλως υπάρχει στην αγορά, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα κι αν δεν έχουν βρεθεί ενοικιαστές για κτίρια γραφείων που μόλις ξεκίνησαν να κατασκευάζονται, αυτό θα συμβεί κατά τη διάρκεια της περιόδου της κατασκευής. Η Deloitte μάλιστα αναμένει άνοδο των τιμών των ενοικίων κατά το προσεχές διάστημα, καθώς η πρόσφατη οικονομική κρίση περιόρισε δραστικά τις αναπτύξεις νέων γραφείων, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει σημαντική έλλειψη χώρων συγκριτικά με τη ζήτηση.

Μεταξύ των νέων επενδύσεων, περιλαμβάνονται δύο αναπτύξεις μεγάλης κλίμακας, όπως οι ουρανοξύστες Cheesegrater (της British Land Co.) και Walkie Talkie (της Land Securities Group), οι οποίοι υπερδιπλασίασαν το συνολικό απόθεμα των υπό κατασκευή γραφείων σε 883.000 τ.μ. Από το μέγεθος αυτό, το 37% έχει ήδη προμισθωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή