Τεχνολογία, ο καλύτερος πελάτης της αγοράς γραφείων στις ΗΠΑ

Τεχνολογία, ο καλύτερος πελάτης της αγοράς γραφείων στις ΗΠΑ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας εξελίσσονται στην πλέον δυναμική κατηγορία επιχειρήσεων αναφορικά με την ενοικίαση γραφειακών χώρων στην Ευρώπη, ακολουθώντας τη σχετική τάση που ισχύει εν πολλοίς και στις ΗΠΑ, όπου οι εταιρείες του κλάδου, μαζί με εκείνες του χρηματοπιστωτικού τομέα, αποτελούν τους δύο σημαντικότερους «πελάτες» των εταιρειών ανάπτυξης και εκμετάλλευσης κτιρίων γραφείων.

Σύμφωνα με έρευνα της Colliers International που επικαλείται και ο ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών) σε σχετική του αναφορά, συνολικά το 2014, οι εταιρείες τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών κατέλαβαν το 22% των διαθέσιμων προς ενοικίαση γραφείων στην Ευρώπη, μισθώνοντας χώρους συνολικής επιφάνειας 954.000 τ.μ., με αποτέλεσμα να αποτελέσουν τους μεγαλύτερους καταναλωτές στην αγορά επαγγελματικής στέγης. Μάλιστα, το σχετικό ποσοστό είναι αυξημένο κατά 8% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Ακολούθησαν ο κλάδος «Επιχειρήσεις και άλλες υπηρεσίες» με 20%, ο χρηματοοικονομικός τομέας με 18% και εκείνος των κατασκευών με 14%. Οι δημόσιες υπηρεσίες κατέλαβαν μερίδιο 10% στη συνολική ζήτηση. Μάλιστα, οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω τόνωση της ζήτησης για διαθέσιμους χώρους γραφείων από τις εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με την Colliers International, το Βερολίνο αποτελεί τον υπ’αριθμόν ένα προορισμό για τις εταιρείες τεχνολογίας, με τον κλάδο να ελέγχει πλέον το 20% των μισθωμένων χώρων στη γερμανική πρωτεύουσα. Συνολικά, το 2014, μισθώθηκαν γραφεία 132.000 τ.μ., μια άνοδος της τάξεως του 30% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Δυναμικά κινήθηκε και η αγορά του Αμστερνταμ, με τις εταιρείες του κλάδου να ενοικιάζουν γραφειακούς χώρους συνολικά 80.000 τ.μ., μέγεθος που αντιστοιχεί στο 30% των γραφείων που μισθώθηκαν στην ολλανδική πρωτεύουσα το 2014. Η βελτίωση σε σχέση με το 2013 άγγιξε το 13%. Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας – παραδοσιακά ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη για τις εταιρείες του κλάδου.

Στον αντίποδα, στο Λονδίνο σημειώθηκε υποχώρηση της τάξεως του 20% σε σχέση με το 2013, καθώς μισθώθηκαν 330.000 τ.μ. έναντι 415.000 τ.μ. Πάντως, η ζήτηση προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από αμερικανικές εταιρείες, αλλά και από εταιρείες του κλάδου του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως π.χ. η Amazon στο Δουβλίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή